Hrnkový koláč s ovocem a pudinkem

Vítejte milí čtenáři, dnes se společně ponoříme do světa lahodného pečení a připravíme si společně úžasný hrnkový koláč s ovocem a pudinkem. Tato jednoduchá a rychlá pochoutka je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už si ji dopřáváte jako rychlou dezertní pochoutku nebo na rodinnou oslavu.

Příprava těsta

Začneme přípravou samotného těsta, které vytvoří základ našeho koláče. Budeme potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Postupujeme následovně:

  1. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
  2. Poté přidáme mléko, olej a vejce a důkladně promícháme, dokud nedostaneme hladké těsto bez hrudek.

Příprava ovocného náplně

Teď se vrhneme na přípravu náplně z ovocných šťavnatých plodů. Můžete použít jakékoli ovoce dle vaší preference, ale nejčastěji se používají třešně, jahody, maliny nebo borůvky. Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky čerstvého ovoc
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 400 ml mléka

Postupujeme takto:

  1. Vanilkový pudink připravíme podle návodu na obalu, ale s menším množstvím mléka než obvykle, aby byl hutnější.
  2. Ovoce omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
  3. Připravený pudink smícháme s nakrájeným ovocem, dokud nedostaneme homogenní směs.

Pečení koláče

Nyní přichází na řadu samotné pečení našeho hrnkového koláče. Budeme potřebovat:

  • 10 hrnků
  • Vejce na potření

Postupujeme následovně:

  1. Vymažeme hrnky máslem a posypeme je strouhankou nebo moukou, abychom zabránili přilnutí těsta.
  2. Do každého hrnku nalijeme trochu těsta, poté přidáme vrstvu ovocné směsi a znovu trochu těsta.
  3. Na vrchol každého hrnku přidáme trochu připraveného pudinku.
  4. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem, což jim dodá na krásné zlatavé barvě během pečení.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi 25-30 minut, nebo dokud nejsou koláče zlatavě hnědé a pečené uvnitř.

Podávání a doporučení

Vyndáme z trouby, necháme krátce vychladnout a můžeme podávat. Hrnkový koláč s ovocem a pudinkem je skvělý s čerstvě šlehanou šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Je to jednoduchý a přesto neskutečně lahodný dezert, který si zamiluje celá rodina.

Další varianty ovocných náplní

Pokud máte rádi pestrost, můžete experimentovat s různými druhy ovocných náplní. Zkuste například kombinaci jablek a skořice pro chuťový zážitek podobný jablečnému koláči, nebo přidejte do náplně trochu citronové kůry pro osvěžující aroma.

Varianty těsta

Kromě základního těsta můžete vyzkoušet také variace těsta, například přidání kakaa pro čokoládovou verzi koláče nebo strouhaného kokosu pro exotický nádech.

Ingredience Alternativní použití
Cukr Med nebo javorový sirup
Mléko Kokosové mléko pro exotickou chuť
Olej Olivový olej pro jemnější chuť

Časté otázky

  • Jak dlouho vydrží hrnkový koláč čerstvý?
  • Mohu použít zmrazené ovoce?
  • Je nutné předehřát troubu?
  • Lze hrnkový koláč upéct i bez vajec?

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář