Hrnkový švestkový koláč se zakysanou smetanou


Dnes se podíváme na jedinečný recept na hrnkový švestkový koláč se zakysanou smetanou, který rozhodně potěší vaše chuťové buňky. Tento tradiční dezert je oblíbeným po celém světě a má své místo v české kuchyni. Kombinace sladkých švestek a kyselé zakysané smetany vytváří harmonickou chuťovou symfonii, která oslní každého, kdo ochutná tento lahodný koláč.

Příprava těsta

Začněme přípravou těsta. Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek másla
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. V míse smícháme mouku, krupicový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Poté přidáme rozpuštěné máslo a vejce a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.

Příprava náplně

Pro náplň budeme potřebovat:

  • 1 kg švestek
  • 100 g krupicového cukru
  • skořice

Švestky omyjeme, rozkrojíme na poloviny a vyjmeme pecky. Poté je nasypeme do mísy a posypeme krupicovým cukrem a skořicí. Dobře promícháme, aby se cukr a skořice rovnoměrně rozložily.

Sestavení koláče

Vymažeme hrnky máslem a na dno jednoho hrnku vložíme první polovinu těsta. Na těsto rozložíme připravenou náplň ze švestek. Poté přikryjeme druhou polovinou těsta. Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 40-45 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé.

Příprava zakysané smetany

Na zakysanou smetanu budeme potřebovat:

  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • vanilkový cukr

Zakysanou smetanu smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 minut, aby chutě dobře promísily.

Podávání

Hotový koláč necháme trochu vychladnout, pak ho můžeme podávat se zakysanou smetanou. Stačí nakrájet na porce, přiložit lžíci zakysané smetany a můžeme servírovat. Tento hrnkový švestkový koláč se zakysanou smetanou je skvělou volbou pro odpolední čaj nebo jako dezert po bohatém obědě.

Alternativní variace koláče

Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, můžete vyzkoušet některé alternativní variace tohoto koláče. Místo švestek můžete použít jiné sezónní ovoce, jako jsou třeba maliny, borůvky nebo jablka. Kombinace ovocných chutí s těstem a zakysanou smetanou vytvoří zajímavé chuťové kontrasty a oživí váš dezertní repertoár.

Přidání ořechů

Pro ještě zajímavější texturu a bohatší chuť můžete do těsta přidat nasekané ořechy, jako jsou například vlašské ořechy, lískové ořechy nebo mandle. Ořechy přidají do koláče další vrstvu chuti a zaručeně potěší všechny milovníky hrubšího dezertu.

Glazura na povrchu

Pokud máte rádi sladké, můžete na povrch koláče přidat glazuru. Stačí smíchat moučkový cukr s citronovou šťávou nebo vodou a rozetřít ji po vrchní vrstvě koláče. Tento lesklý povrch dodá koláči elegantní vzhled a zvýší jeho sladkost.

Ingredience Množství
Krupicový cukr 100 g
Vařené švestky 1 kg
Máslo 1 hrnek

Viz také:

Photo of author

Brad

Napsat komentář