hrnkový koláč s jablky a pudinkem

Hrnkový koláč s jablky a pudinkem je lahodná pochoutka, která zahrnuje křehké těsto, sladké jablka a krémový pudink. Tato kombinace chutí je oblíbená nejen u dětí, ale i u dospělých, a může být skvělou volbou pro rodinné oslavy, či jako dezert k odpolední kávě.

Příprava těsta

Předtím než začneme s přípravou koláče, musíme si připravit těsto. Základem těsta je mouka, máslo, cukr a vejce. Mouku prosejeme do mísy a přidáme nakrájené máslo. Rukama vtíráme máslo do mouky, dokud nedosáhneme hrubé konzistence. Poté přidáme cukr a vejce a všechno důkladně promícháme, dokud nedostaneme hladké těsto.

Příprava náplně

Po dokončení těsta přecházíme k přípravě náplně. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pudink připravíme podle návodu na obalu, avšak necháme ho zhoustnout na hustší konzistenci, aby se nám lépe rozložil na těstě.

Sestavení koláče

Nyní přichází na řadu sestavení koláče. Hrnky nebo malé formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno každého hrnku dáme trochu těsta a jemně ho rozprostřeme po dně a okrajích. Poté na těsto naskládáme plátky jablek a zalijeme je pudinkem.

Další vrstvu těsta nakrájíme na proužky a vytvoříme mřížku na vrchu koláče. Hrnkový koláč před pečením posypeme skořicí a cukrem pro dokonalou chuť.

Péče o pečení

Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Hrnky s koláči vložíme do trouby a pečeme asi 25-30 minut, dokud těsto nezezlátne a jablka nezměknou. Poté vyndáme koláče z trouby a necháme je chvíli vychladnout před servírováním.

Podávání

Hotové hrnkové koláče s jablky a pudinkem podáváme teplé nebo studené, doplněné o kopeček vanilkového šlehačky nebo kulinářského crème fraîche pro ještě bohatší chuťový zážitek.

Tento dezert je skvělou volbou pro jakoukoli příležitost a určitě zaujme vaše chuťové buňky. Berte si s ním pozor, může zmizet velmi rychle!

Možné variace

Kromě klasické verze hrnkového koláče s jablky a pudinkem existuje mnoho dalších variant, které můžete vyzkoušet podle svého gusta. Jednou z možností je přidání ořechů, jako jsou vlašské ořechy nebo mandle, do náplně koláče pro bohatší texturu a chuť. Alternativně můžete vyzkoušet použít jiné druhy ovoce, jako jsou hrušky nebo meruňky, které dodají koláči nový rozměr chuti.

Časté otázky

Otázka Odpověď
Jak dlouho vydrží hrnkový koláč čerstvý? Hotový hrnkový koláč může být skladován ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až dva dny. Pokud ho chcete uchovat déle, doporučuje se uložit ho do lednice a spotřebovat do tří dnů.
Je možné připravit hrnkový koláč předem a pak ho ohřát? Ano, hrnkový koláč lze připravit předem a skladovat v lednici. Před servírováním ho pak můžete ohřát v mikrovlnné troubě nebo ve standardní troubě, dokud není dostatečně teplý.

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář