Hrnkový koláč s tvarohem a ovocem a drobenkou

Vítejte milí čtenáři, dnes se podíváme na jeden z nejoblíbenějších receptů pro hrnkový koláč. Hrnkový koláč s tvarohem a ovocem a drobenkou je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už si chcete dopřát sladkou dobrotu k odpolední kávě nebo hledáte nápad na rychlý a chutný dezert pro rodinnou oslavu. Tento recept je snadný, rychlý a především lahodný!

Příprava těsta

Nejprve se zaměříme na přípravu těsta. Budete potřebovat hrnek, ve kterém budete měřit ingredience. V hrnku smíchejte hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte máslo a začněte těsto rukama hníst, dokud nedosáhnete konzistence drobenky.

Příprava náplně

Dále se připravíme náplň. V misce smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovým extraktem. Nakonec přidejte kousky čerstvého ovoce podle vašeho výběru. Doporučujeme jahody, maliny nebo borůvky, ale můžete použít i jiné ovoce podle sezóny a vašich preferencí.

Sestavení koláče

Nyní přichází na řadu sestavení koláče. Hrnkový koláč se připravuje vrstvami. Do hrnku vložte nejprve část drobenky, poté náplň z tvarohu a ovoce a na závěr zbytek drobenky. Ujistěte se, že vrchní vrstva drobenky je rovnoměrně rozložená.

Péče v troubě

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Koláč pečte v troubě asi 25-30 minut, nebo dokud není drobenka na vrchu zlatavá a koláč je propečený. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout před servírováním.

Podávání a doporučení

Hrnkový koláč s tvarohem a ovocem a drobenkou je nejlepší podávat teplý s kávou nebo čajem. Pokud máte rádi, můžete ho ještě ozdobit šlehačkou nebo zmrzlinou pro ještě větší chuťový zážitek. Tento koláč je také skvělou volbou na různé oslavy a večírky, kde si zaručeně získá pochvalu od všech přítomných.

Možnosti variace při přípravě náplně

Kromě klasického receptu na hrnkový koláč s tvarohem a ovocem existuje mnoho dalších možností, jak náplň variabilně přizpůsobit. Můžete například přidat do tvarohové náplně trochu citronové kůry pro osvěžující citrusovou chuť. Alternativně můžete do náplně přidat kousek čokolády nebo křupavé ořechy pro zajímavou texturu a bohatší chuť.

Bezlepková varianta

Pro ty, kteří se vyhýbají lepku, existuje také možnost připravit hrnkový koláč s tvarohem a ovocem bez použití pšeničné mouky. Místo toho můžete použít mouku z ořechů, kokosovou mouku nebo jiné alternativní mouky vhodné pro bezlepkovou dietu. Výsledný koláč bude stále lahodný a plný chuťových zážitků.

Časově úsporné příprava

Pokud máte málo času nebo se nechcete zabývat přílišným vařením, můžete vyzkoušet rychlejší verzi hrnkového koláče s tvarohem a ovocem. Namísto přípravy těsta zvlášť a poté náplně, můžete jednoduše smíchat všechny ingredience dohromady a nalít je přímo do hrnku. Tím ušetříte čas i nádobí, a přesto si pochutnáte na skvělém dezertu.

Ingredience Množství
Tvaroh 250g
Cukr 100g
Vanilkový extrakt 1 lžička
Ovoce (maliny, jahody, borůvky) 200g
Máslo 100g
Hladká mouka 200g
Cukr 100g
Prášek do pečiva 1 lžička

Časté dotazy

  • Mohu použít zmrazené ovoce? Ano, můžete použít zmrazené ovoce, ale doporučuje se ho nejprve rozmrazit a odkapat přebytečnou šťávu, aby nedošlo k zavodnění tvarohové náplně.
  • Mohu použít jiný druh tvarohu? Ano, můžete experimentovat s různými druhy tvarohu, ale doporučuje se použít plnotučný tvaroh pro krémovější texturu koláče.
  • Je možné koláč připravit předem? Ano, hrnkový koláč s tvarohem a ovocem je možné připravit předem a skladovat v chladničce. Před podáváním stačí koláč ohřát v mikrovlnné troubě nebo v troubě na nízkou teplotu.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář