Rychlý koláč s tvarohem a zakysanou smetanou

Jste-li milovníkem sladkých pochoutek, které lze připravit během chvilky a zároveň oslnit své chuťové buňky, pak jste na správném místě. Dnes vám přinášíme recept na rychlý koláč s tvarohem a zakysanou smetanou, který se stane hit na každé společenské události i domácí oslavě. Tento jedinečný dezert spojuje krémovou chuť tvarohu s osvěžujícím nádechem zakysané smetany, a to v kombinaci s křehkým těstem. Připravte se na zážitek pro vaše chuťové buňky!

Ingredience:

Pro přípravu tohoto lahodného koláče budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 g tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 80 g másla
  • trocha mouky na podsypání formy

Postup:

Než se pustíme do přípravy, předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a připravíme si formu na pečení, kterou vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky, aby se koláč snadno uvolnil po upečení.

1. Nejprve si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem a solí. Poté přidáme cukr a promícháme. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené máslo a rukama vymícháme do drobenky.

2. Do drobenky přidáme vejce a vanilkový extrakt a hněteme, dokud se všechny ingredience spojí do hladkého těsta. Těsto pak rozválíme a vyložíme do připravené formy na pečení, přičemž pozorovat, abychom těsto pokryli i boky formy.

3. Ve druhé míse smícháme tvaroh s zakysanou smetanou a důkladně promícháme, dokud nedosáhneme hladké konzistence. Tuto směs pak nalijeme na připravené těsto v pekáči.

4. Koláč pečeme v předehřáté troubě po dobu asi 30-35 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu na povrchu a neztvrdne na dotek. Poté ho vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Podávání:

Už teď můžete cítit, jak se váš domov naplňuje sladkou vůní pečeného tvarohového koláče s zakysanou smetanou. Po vychladnutí ho můžeme krájet na porce a podávat jako sladkou tečku po skvělém jídle nebo jako samostatnou pochoutku k odpolední kávě.

Příprava tohoto koláče není nijak složitá a díky jednoduchým ingrediencím a rychlému postupu se můžete těšit na okamžitou odměnu ve formě skvělého dezertu.

Varianty a úpravy receptu:

Kromě základního receptu na tvarohový koláč s zakysanou smetanou existuje mnoho variant a možností úprav, které mohou tento dezert ještě obohatit. Zde je několik návrhů:

Varianty Popis
Koláč s ovocem Přidejte do těsta čerstvé nebo konzervované ovoce, jako jsou třešně, maliny nebo broskve, pro osvěžující a sladkou příchuť.
Ořechový koláč Do těsta přidejte nasekané ořechy, jako jsou vlašské, lískové nebo mandle, pro křupavou texturu a oříškovou chuť.
Koláč se zavařeninou Vytvořte vrstvu zavařeniny (například jahodové, meruňkové nebo švestkové) mezi těstem a tvarohovou směsí pro sladko-kyselou kombinaci.

Často kladené otázky:

  • Jak dlouho vydrží tvarohový koláč s zakysanou smetanou skladovat?
  • Mohu použít nízkotučný tvaroh a zakysanou smetanu?
  • Je možné použít jiné sladidlo než cukr?

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář