Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou je lahodným spojením křehkého těsta, svěžího tvarohu a sladké borůvkové náplně, které je završeno chutnou drobenkou. Tato kombinace ingrediencí vytváří dokonalou harmonii chutí, která potěší každého milovníka sladkého pečení. Borůvky dodávají koláči intenzivní ovocnou chuť a zároveň mu přidávají vlhkost, zatímco tvaroh dodává krémovou konzistenci a lehkou kyselost, která vyvažuje sladkost koláče. Drobenka na vrchu pak přidává křupavost a další vrstvu chuti.
Příprava těsta
Pro přípravu těsta na borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou potřebujeme následující ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme mouku a přidáme k ní kostičky studeného másla. S pomocí prstů nebo dřevěné lžíce rychle promícháme, dokud nedosáhneme konzistence hrubých drobenek. Poté přidáme cukr, vejce, kypřící prášek do pečiva a špetku soli. Vše důkladně promícháme a zpracujeme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
Příprava náplně
Mezitím si připravíme náplň na borůvkový koláč. K tomu budeme potřebovat:
- 300 g čerstvých borůvek
- 250 g tvarohu
- 80 g cukru
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
Borůvky omyjeme a osušíme. V míse smícháme tvaroh s cukrem a kukuřičným škrobem, dokud nedosáhneme hladké konzistence. Poté přidáme borůvky a opatrně je vmícháme do tvarohové směsi.
Příprava drobenky
Na vrchol koláče připravíme drobenku. Budeme potřebovat:
- 100 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 50 g másla
V misce smícháme mouku s cukrem a nakrájeným máslem. Pracujeme s těstem prsty, dokud nevznikne hrubá drobenka.
Finální sestavení a pečení
Po odpočinutí těsta jej vyndáme z lednice a rozválíme na pomoučeném vále. Vymažeme formu na pečení máslem a vyložíme ji těstem. Na těsto rozprostřeme tvarohovou náplň s borůvkami a svrchu posypeme připravenou drobenkou.
Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu asi 35-40 minut, nebo dokud není vrchní část koláče zlatě hnědá a těsto je propečené.
Po upečení necháme koláč vychladnout, poté ho můžeme podávat. Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou je skvělou volbou jako dezert nebo odpolední svačina. Jeho chuť je neodolatelná a jeho příprava relativně jednoduchá. Vyzkoušejte tento recept a určitě si ho zamilujete!
Varianty náplně
Kromě tradiční borůvkové náplně lze vytvořit i jiné varianty náplně pro tento koláč. Některé populární možnosti zahrnují:
- Malinová náplň: Nahraďte borůvky malinami pro jemnou a sladkou chuť.
- Jahodová náplň: Pro osvěžující a sladkou chuť použijte jahody místo borůvek.
- Meruňková náplň: Pokud máte rádi intenzivní ovocnou chuť, zkuste připravit náplň z meruněk.
Tipy pro perfektní drobenku
Aby byla drobenka na vrchu koláče dokonale křupavá a chutná, můžete vyzkoušet následující tipy:
- Použijte studené máslo: Máslo by mělo být studené, aby se dobře propojilo s moukou a vytvořilo hrubou drobenku.
- Nepracujte s těstem příliš dlouho: Pokud příliš dlouho pracujete s těstem na drobenku, může se stát příliš hladkou a ztratit křupavost.
- Přidejte ořechy: Pro extra texturu a chuť můžete do drobenky přidat nakrájené ořechy, jako jsou mandle nebo lískové oříšky.
Ingredience | Množství |
---|---|
Hladká mouka | 100 g |
Cukr | 50 g |
Máslo | 50 g |
Viz také: