Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou


Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou je dokonalá kombinace sladkosti, kyselosti a krémové lahůdky, která okouzlí každého milovníka dezertů. Tato lahodná pochoutka je oblíbená pro svou jednoduchost přípravy a vynikající chuť, která udělá radost jak domácím kuchařům, tak jejich hostům.

Příprava těsta

Příprava těsta pro hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou je jednoduchá a rychlá. Začněte smícháním mouky, cukru a prášku do pečiva v míse. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a hněťte směs prsty, dokud nedosáhnete konzistence hrubých drobenek. Poté přidejte vejce a vanilkový extrakt a hněťte, dokud se těsto nerozpadne. Nezapomeňte přidat nastrouhaný citronový zest, který dodá těstu osvěžující chuť.

Příprava náplně

Náplň hrníčkového borůvkového koláče se skládá z tvarohu a čerstvých borůvek. Do misky smíchejte tvaroh, cukr a vanilkový extrakt, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Poté přidejte čerstvé borůvky a jemně je promíchejte, aby byly všechny borůvky pokryty tvarohovou směsí.

Sestavení koláče

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a připravte si hrníčky na pečení. Rozdělte těsto na dvě stejně velké části. Jednu část těsta rozetřete na dno každého hrníčku a po stranách, aby vytvořila hrany koláče. Na tuto vrstvu těsta následně nalijte připravenou tvarohovou směs s borůvkami. Poté použijte druhou část těsta na vytvoření drobenky. Drobenku rovnoměrně rozptýlte na vrcholu koláče.

Pečení a servírování

Hrníčky s koláčem dejte do předehřáté trouby a pečte 30–35 minut, nebo dokud těsto nezezlátne a drobenka nezeďuchne. Po upečení nechte koláče vychladnout alespoň 10 minut před servírováním. Podávejte teplé nebo pokojové teploty, případně doplňte špetkou čerstvého šlehačkého krému.

Závěr

Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou je výbornou volbou pro každou příležitost, ať už se jedná o rodinnou oslavu nebo společenskou událost. Jeho bohatá chuť a křehká konzistence udělají radost všem, kteří si ho ochutnají. Vyzkoušejte tento recept a nechte se unést jeho lahodnou chuťovou kombinací!

Alternativní varianty ovoce

Pokud nemáte čerstvé borůvky k dispozici nebo si přejete vyzkoušet něco jiného, můžete experimentovat s různými druhy ovoce. Například maliny, jahody nebo brusinky jsou skvělou alternativou k borůvkám. Stačí je použít stejným způsobem jako borůvky v receptu, a získáte tak novou a zajímavou chuťovou kombinaci.

Veganská varianta

Pokud preferujete veganskou stravu, můžete jednoduše upravit recept na veganskou verzi. Namísto vajec použijte alternativy jako například lněné semínko smíchané s vodou nebo rostlinné mléko. Pro tvarohovou náplň můžete využít rostlinné tvarohy dostupné v obchodech se zdravou výživou.

Ingredience Pro veganskou verzi
Vejce Lněné semínko + voda nebo rostlinné mléko
Tvaroh Rostlinný tvaroh

Nejčastěji kladené otázky

  • Jak dlouho lze hrníčkový borůvkový koláč uchovávat?
  • Mohu použít mražené borůvky?
  • Je možné použít jiné ovoce než borůvky?
  • Jaký je rozdíl mezi běžným a veganským receptem?

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář