Kynutý borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou


Dobrý den milí čtenáři, dnes se společně podíváme na recept na úžasný kynutý borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou. Tento lahodný dezert je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už si chcete dopřát něco sladkého k odpolední kávě, či na rodinnou oslavu. Připravte se na chuťovou explozi spojenou s jedinečnou křehkostí a sladkostí borůvek.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • 200 g čerstvých borůvek
  • 200 g tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 100 g másla (pro drobenku)
  • 150 g mouky (pro drobenku)
  • 100 g cukru (pro drobenku)

Postup:

1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku s cukrem a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Poté vytvořte drobenku mezi prsty. Přidejte vejce a mléko a zpracujte těsto.

2. Vytvořte dvě poloviny těsta. Jednu polovinu rozválejte na pečícím papíru a vložte do formy na koláč. Druhou polovinu nechte na drobenku.

3. Na těsto na dno koláče rozprostřete čerstvé borůvky. Poté si připravte náplň tvarohovou. V míse smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Náplň rovnoměrně rozprostřete přes borůvky.

4. Nyní připravte drobenku. V míse smíchejte mouku s cukrem a nakrájeným máslem. Vzniklou směsí posypte koláč.

5. Koláč dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40 minut, nebo dokud není povrch krásně zlatavý.

Podávání:

Koláč nechte trochu vychladnout a podávejte teplý s šálkem dobré kávy nebo čaje. Skvěle chutná i s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačky. Bon appétit!

Možné variace receptu:

Pokud chcete trochu změnit chuť tohoto fantastického koláče, můžete vyzkoušet některé z následujících variant:

Variant Změny
Lesní ovoce Namísto borůvek použijte lesní ovoce jako maliny, ostružiny nebo angrešt. Dáte tak koláči jemnou a osvěžující chuť.
Mandle a citron Přidejte do těsta na drobenku hrubě nasekané mandle a trochu citronové kůry. Získáte tak koláč s pikantním nádechem.
Kokosová varianta Do tvarohové náplně přidejte kokosové vločky a do drobenky kokosový olej. Vytvoříte tak exotickou verzi tohoto koláče.

Nejčastěji kladené otázky:

  • Jak dlouho vydrží koláč skladovaný?
  • Je možné použít zmrazené borůvky?
  • Mohu použít jiný druh tvarohu?
  • Jaké jsou vhodné náhrady za mléko?

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář