Ostružinový koláč s tvarohem a drobenkou

Ostružinový koláč s tvarohem a drobenkou je lahodný dezert, který spojuje bohatou chuť čerstvých ostružin s jemností tvarohu a křupavostí drobenky. Tento koláč je oblíbeným receptem nejen pro milovníky sladkých dobrot, ale i pro ty, kteří si rádi dopřejí trochu luxusu.

Příprava těsta

Pro přípravu těsta na ostružinový koláč budete potřebovat: hladkou mouku, máslo, cukr, vejce, prášek do pečiva a špetku soli. V míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte nakrájené máslo a začněte hníst, dokud nedostanete drobivou konzistenci. Poté přidejte vejce a špetku soli a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

Příprava tvarohové náplně

Pro přípravu tvarohové náplně budete potřebovat: tvaroh, cukr, vanilkový extrakt a vejce. V míse smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovým extraktem, dokud nedostanete hladkou a krémovou směs. Poté přidejte vejce a znovu promíchejte, dokud nedostanete jednotnou náplň bez hrudek.

Příprava drobenky

Pro přípravu drobenky budete potřebovat: mouku, máslo a cukr. V míse smíchejte mouku s cukrem a přidejte nakrájené máslo. Pracujte s těstem prsty, dokud nedostanete hrubou drobenku.

Sestavení koláče

Na plech vyložený pečicím papírem rozválejte těsto na plát o tloušťce asi 0,5 cm. Položte těsto do formy na koláč a rovnoměrně ho rozetřete po dně a po stranách formy. Na těsto nalijte tvarohovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete. Na vrch rozprostřete čerstvé ostružiny a posypte je drobenkou.

Pečení

Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30-35 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé a drobenka je křupavá. Po upečení nechte koláč vychladnout a teprve poté ho podávejte.

Podávání

Ostružinový koláč s tvarohem a drobenkou je skvělým dezertem, který můžete podávat samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačkou. Lahodná kombinace sladkých ostružin, jemného tvarohu a křupavé drobenky zaručeně potěší vaše chuťové buňky.

Možnosti variace

Kromě čerstvých ostružin můžete vyzkoušet tento recept i s jiným ovocem, jako jsou maliny, borůvky nebo broskve. Každé ovocí přinese do koláče svůj unikátní zážitek a chuťovou harmonii.

Bezlepková verze

Pro ty, kteří preferují bezlepkovou stravu, lze připravit těsto na bázi bezlepkové mouky. Stačí nahradit hladkou mouku bezlepkovou alternativou, jako je rýžová mouka, kokosová mouka nebo mouka z mandlí.

Veganská alternativa

Pro vegany je možné tvaroh nahradit rostlinnými alternativami, jako je například tvaroh z mandlí, sójový tvaroh nebo tvaroh z kokosového mléka. Také lze nahradit máslo rostlinným máslem, jako je kokosové máslo nebo margarín bez mléčných produktů.

Ingredience Klasická verze Bezlepková verze Veganská verze
Mouka Hladká pšeničná mouka Bezlepková mouka (rýžová, kokosová, mandlová) Bezlepková mouka (rýžová, kokosová, mandlová)
Tvaroh Klasický tvaroh Klasický tvaroh Rostlinný tvaroh (mandlový, sójový, kokosový)
Máslo Klasické máslo Klasické máslo Rostlinné máslo (kokosové, margarín)

Nejčastěji kladené otázky

  • Je možné použít jiné ovoce než ostružiny?
  • Dá se tento recept upravit na bezlepkovou verzi?
  • Existuje veganská alternativa pro tvaroh a máslo?
  • Jak dlouho se má koláč péct v troubě?
  • Co doporučujete k podávání k tomuto koláči?

Viz také:

Photo of author

Brad

Napsat komentář