Vítejte v našem receptu na lahodný mrkvový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou! Tento koláč spojuje sladkou chuť mrkve s jemností tvarohu a osvěžující kyselostí zakysané smetany, čímž vytváří neodolatelně chutný dezert, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky.
Potřebné ingredience:
- 2 šálky strouhané mrkve
- 1 šálek cukru
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky soli
- 3 vejce
- ½ šálku oleje
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 200 g tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 100 g práškového cukru
Postup:
1. Nejprve si předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na pečení vymazanou máslem a vysypanou strouhankou.
2. Ve velké míse smíchejte strouhanou mrkev, cukr, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl.
3. V další míse rozšlehejte vejce s olejem a vanilkovým extraktem.
4. Postupně přidejte suché ingredience do směsi s vejci a olejem a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
5. Těsto přendejte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut nebo dokud není koláč pevný a zlatavě hnědý.
6. Mezitím si připravte krém tím, že smícháte tvaroh, zakysanou smetanu a práškový cukr dohladka.
7. Po vychladnutí koláče ho rozkrojte na polovinu a mezi obě vrstvy nanesete připravený krém.
8. Na vrchol můžete přidat další ozdobu podle své fantazie, například nastrouhanou citronovou kůru nebo ořechy.
Tips:
Při přípravě krému můžete přidat trochu citronové šťávy pro osvěžující nádech.
Experimentujte s různými druhy ořechů nebo sušeného ovoce pro zajímavější texturu a chuť.
Možné variace:
Kromě tradičních ingrediencí můžete do tohoto receptu přidat i další zajímavé suroviny, které zvýrazní chuťové nuance koláče. Například můžete zkombinovat mrkev s kořeněnou dýní nebo přidat do těsta jemně nastrouhané jablko pro ještě sladší nádech. Fantazii se meze nekladou!
Jak skladovat:
Pokud se vám koláč nepodaří sníst hned po upečení, můžete ho uložit do chladničky. Doporučuje se uchovávat ho v hermeticky uzavřené nádobě nebo zakrytý potravinovou fólií, aby si zachoval vláčnost a svěžest. Takto uložený vydrží až několik dní.
Nejčastěji kladené otázky:
Otázka | Odpověď |
---|---|
Jak dlouho trvá příprava koláče? | Celková příprava a pečení koláče trvá přibližně 1 hodinu. |
Dá se koláč připravit bez tvarohu? | Ano, tvaroh můžete nahradit jiným typem těstovinového sýra nebo jej úplně vynechat, pokud preferujete jinou konzistenci krému. |
Lze použít jiný typ cukru? | Ano, můžete experimentovat s různými druhy cukru podle vaší chuti, ale doporučuje se držet se práškového cukru pro nejjemnější texturu krému. |
Jak servírovat:
Koláč je nejlepší podávat stále mírně teplý, když je krém ještě hebký a vláčný. Můžete ho doplnit o kopeček vanilkové zmrzliny nebo špetku skořice pro dokonalou chuťovou harmonii.
Viz také: