borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou


Dnešním tématem bude lahodný borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou. Tento pokrm spojuje pikantní chuť tvarohu s osvěžující kyselostí zakysané smetany a sladkostí čerstvých borůvek. Připravte se na výlet do světa kulinářských radovánek, který vám přinese tento jedinečný dezert.

Ingredience:

Pro přípravu tohoto lahodného koláče budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 250 g tvarohu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 g čerstvých borůvek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli

Postup:

1. Nejprve si připravte těsto. Smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem a solí. Přidejte nakrájené máslo a prsty jej vpracujte do mouky, dokud nevznikne drobivá směs.

2. Poté přidejte cukr a vejce a rychle zpracujte do hladkého těsta. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice.

3. Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a zakysanou smetanou, dokud nedostanete hladkou hmotu.

4. Po 30 minutách vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nalijte na něj připravenou náplň a rozprostřete ji po celém těstě.

5. Na závěr posypejte koláč čerstvými borůvkami a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu 30-35 minut, nebo dokud těsto nezezlátne.

Podávání:

Hotový borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou podávejte teplý nebo studený podle vaší preference. Skvěle chutná s hrnkovou kávou nebo čajem. Bon appétit!

Možné variace a doporučení:

Pokud máte rádi pestrou paletu chutí, můžete do náplně přidat také jemně nastrouhanou kůru z citrusového ovoce, jako je citron nebo pomeranč, pro osvěžující nádech. Alternativně můžete místo borůvek použít jiné čerstvé ovocné plody, jako jsou maliny, jahody nebo třešně, podle sezónní dostupnosti a vašich preferencí.

Doporučení pro bezlepkovou variantu:

Pro bezlepkovou verzi tohoto koláče můžete použít bezlepkovou mouku a ověřte, že všechny ostatní ingredience jsou také bezlepkové. Tímto způsobem si mohou pochutnat na tomto lahodném dezertu i lidé s celiakií nebo ti, kteří se snaží omezit příjem lepku.

Ingredience Množství
Bezlepková mouka 250 g
Máslo 150 g
Cukr 100 g
Vejce 1 ks
Tvaroh 250 g
Zakysaná smetana 200 ml
Čerstvé ovoce (dle preference) 200 g
Vanilkový cukr 1 ks
Kypřící prášek 1 lžička
Špetka soli

Nejčastěji kladené otázky:

1. Mohu použít jiné ovoce než borůvky?

Odpověď: Ano, můžete použít jakékoliv jiné čerstvé ovoce dle vaší preference.

2. Je možné tento koláč upéct bez lepku?

Odpověď: Ano, můžete použít bezlepkovou mouku a ověřit, že všechny ostatní ingredience jsou také bezlepkové.

3. Jak dlouho mohu uchovávat hotový koláč?

Odpověď: Hotový koláč lze uchovávat v chladničce po dobu 2-3 dnů, ale doporučuje se konzumovat co nejdříve pro optimální čerstvost.

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář