litý koláč s tvarohem a ovocem

Vítáme vás u našeho exkluzivního receptu na lahodný litý koláč s tvarohem a ovocem! Tento koláč je skvělou volbou pro ty, kteří milují spojení krémovitého tvarohu s osvěžujícím ovocem, vše zabaleno do jedné lahodné a podmanivé podoby.

Příprava těsta

Začneme přípravou těsta, které tvoří základ tohoto úžasného koláče. Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 60 g cukru moučka
  • špetku soli

Mouku smíchejte s cukrem a solí a přidejte nakrájené máslo. Vše rukama promíchejte do konzistence drobných drobečků. Poté přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.

Příprava náplně

Nyní připravíme náplň, která dá koláči jeho nezaměnitelnou chuť a krémovitou konzistenci:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr

Tvaroh smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidávejte vejce a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladkou směs bez hrudek.

Finální sestavení koláče

Teď se dostáváme k finální fázi – sestavení a dopečení koláče:

Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte ho na vále. Vyložte jím formu na pečení a vyplňte ji připravenou tvarohovou směsí. Na vrch rozprostřete libovolné ovoce podle vašeho výběru – doporučujeme jahody, maliny nebo borůvky.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 40-45 minut, nebo dokud povrch nezezlátne a střed koláče není pevný.

Podávání

Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte ozdobený ovocem a šlehačkou. Tento lahodný litý koláč s tvarohem a ovocem je skvělou volbou pro každou příležitost, od rodinných oslav po jednoduché večerní pochoutky.

Možnosti variace ovocné náplně

Kromě tradičního tvarohu a ovoce můžete vyzkoušet i jiné varianty náplně do koláče:

Varianty náplně Ingredience
Tvaroh s meruňkovou náplní 500 g tvarohu, 100 g cukru krupice, 2 vejce, 300 g meruněk
Tvaroh s borůvkovou náplní 500 g tvarohu, 100 g cukru krupice, 2 vejce, 300 g čerstvých borůvek
Tvaroh s broskvovou náplní 500 g tvarohu, 100 g cukru krupice, 2 vejce, 2 broskve nakrájené na kousky

Jak udělat krásně zdobený koláč?

Pro vytvoření krásně zdobeného koláče můžete vyzkoušet následující techniky:

  • Použití ovocných plátků jako dekorace na povrchu koláče.
  • Přidání čerstvé máty pro osvěžení a estetický dojem.
  • Použití šlehačky k vytvoření různých vzorů na vrchní části koláče.
  • Doplňte koláč o čokoládové kousky pro kontrastní chuťový zážitek.

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář