Mrkvový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou

Vítejte v našem receptu na lahodný mrkvový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou! Tento koláč spojuje sladkou chuť mrkve s jemností tvarohu a osvěžující kyselostí zakysané smetany, čímž vytváří neodolatelně chutný dezert, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky.

Potřebné ingredience:

  • 2 šálky strouhané mrkve
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky soli
  • 3 vejce
  • ½ šálku oleje
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 200 g tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g práškového cukru

Postup:

1. Nejprve si předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na pečení vymazanou máslem a vysypanou strouhankou.

2. Ve velké míse smíchejte strouhanou mrkev, cukr, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl.

3. V další míse rozšlehejte vejce s olejem a vanilkovým extraktem.

4. Postupně přidejte suché ingredience do směsi s vejci a olejem a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

5. Těsto přendejte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut nebo dokud není koláč pevný a zlatavě hnědý.

6. Mezitím si připravte krém tím, že smícháte tvaroh, zakysanou smetanu a práškový cukr dohladka.

7. Po vychladnutí koláče ho rozkrojte na polovinu a mezi obě vrstvy nanesete připravený krém.

8. Na vrchol můžete přidat další ozdobu podle své fantazie, například nastrouhanou citronovou kůru nebo ořechy.

Tips:

Při přípravě krému můžete přidat trochu citronové šťávy pro osvěžující nádech.

Experimentujte s různými druhy ořechů nebo sušeného ovoce pro zajímavější texturu a chuť.

Možné variace:

Kromě tradičních ingrediencí můžete do tohoto receptu přidat i další zajímavé suroviny, které zvýrazní chuťové nuance koláče. Například můžete zkombinovat mrkev s kořeněnou dýní nebo přidat do těsta jemně nastrouhané jablko pro ještě sladší nádech. Fantazii se meze nekladou!

Jak skladovat:

Pokud se vám koláč nepodaří sníst hned po upečení, můžete ho uložit do chladničky. Doporučuje se uchovávat ho v hermeticky uzavřené nádobě nebo zakrytý potravinovou fólií, aby si zachoval vláčnost a svěžest. Takto uložený vydrží až několik dní.

Nejčastěji kladené otázky:

Otázka Odpověď
Jak dlouho trvá příprava koláče? Celková příprava a pečení koláče trvá přibližně 1 hodinu.
Dá se koláč připravit bez tvarohu? Ano, tvaroh můžete nahradit jiným typem těstovinového sýra nebo jej úplně vynechat, pokud preferujete jinou konzistenci krému.
Lze použít jiný typ cukru? Ano, můžete experimentovat s různými druhy cukru podle vaší chuti, ale doporučuje se držet se práškového cukru pro nejjemnější texturu krému.

Jak servírovat:

Koláč je nejlepší podávat stále mírně teplý, když je krém ještě hebký a vláčný. Můžete ho doplnit o kopeček vanilkové zmrzliny nebo špetku skořice pro dokonalou chuťovou harmonii.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář