Nejlepší recept na domácí vánočku

Vánočka je tradičním vánočním pečivem, které nesmí chybět na žádném vánočním stole. Pokud hledáte recept na tu nejlepší domácí vánočku, máme pro vás skvělý návod, který vám umožní připravit dokonalou vánoční pochoutku, kterou si zamiluje celá rodina.

Potřebné ingredience:

Pro přípravu nejlepší domácí vánočky budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g rozinek
  • 50 g nasekaného sušeného ovoce (např. pomerančová kůra, citronát)
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravte všechny ingredience podle seznamu.

2. V míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli.

3. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a promíchejte s moukou do drobenky.

4. Do směsi přidejte vejce, mléko, mleté mandle, rozinky a nasekané sušené ovoce. Vše důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.

5. Těsto nechte odpočinout alespoň hodinu, ideálně ve studené místnosti nebo v lednici.

6. Po odpočinku těsto vyklopte na pomoučený vále, lehce prohněťte a vytvarujte z něj vánočku podle svého gusta. Lze použít klasickou vánoční formu nebo vánoční plátýnko.

7. Vánočku přeneste do vymazané a vysypané formy a nechte ještě chvíli odpočinout.

8. Předehřejte troubu na 180°C a vánočku pečte asi 45-50 minut, nebo dokud není zlatavě hnědá.

9. Hotovou vánočku vyndejte z trouby, nechte vychladnout a podávejte ozdobenou moučkovým cukrem či mandlovými plátky.

Závěr:

Takto připravená vánočka bude krásně nadýchaná, voňavá a chutná. Nezapomeňte si ji pochutnat s rodinou nebo přáteli při vánočním času. Doufáme, že tento recept na nejlepší domácí vánočku potěší vaše chuťové buňky a udělá váš vánoční svátek ještě sladším.

Varianty přípravy vánočky:

Existuje mnoho různých variant přípravy vánočky, které můžete vyzkoušet podle svých preferencí a chuti:

  • Přidání kandovaného ovoce: Místo sušeného ovoce můžete do těsta přidat kousky kandovaného ovoce, jako jsou kandované třešně nebo pomerančová kůra, pro intenzivnější chuť.
  • Bezlepková varianta: Pro ty, kteří trpí celiakií nebo preferují bezlepkovou stravu, lze použít bezlepkovou mouku a pečivo tak přizpůsobit jejich potřebám.
  • Varianty polevy: Místo tradičního posypání moučkovým cukrem můžete vánočku ozdobit polevou z bílé čokolády nebo citronového glazéru pro zajímavější vzhled a chuť.

Další tipy pro dokonalou vánočku:

Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, můžete vyzkoušet následující tipy:

  1. Vejce a máslo nechte před použitím dosáhnout pokojové teploty, aby se lépe spojily s ostatními ingrediencemi.
  2. Při vyklopení těsta na vále použijte co nejméně mouky, aby vánočka nebyla příliš suchá.
  3. Pokud nemáte k dispozici klasickou vánoční formu, můžete těsto pečivo vyklopit do formy na bábovku nebo koláč. Dbejte však na vhodnou velikost formy, aby se vánočka pekla rovnoměrně.

Viz také:

Photo of author

Brad

Napsat komentář