Hrnkový koláč s jablky a ořechy


Vítejte u našeho receptu na lahodný hrnkový koláč s jablky a ořechy! Tato jednoduchá, ale překvapivě chutná pochoutka je skvělou volbou pro každou příležitost, od rodinných oslav až po společenské setkání s přáteli. Připravit ji je jednoduché a výsledek jistě potěší všechny gurmány.

Ingredience

Pro přípravu tohoto lahodného koláče budete potřebovat následující ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek nasekaných ořechů (například vlašských)
  • 1/2 hrnku másla
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek jogurtu nebo kysané smetany
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 2 jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • Skořice a cukr na posypání

Postup

1. Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a připravte si formu na pečení koláče.

2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, nasekané ořechy a prášek do pečiva.

3. Přidejte málo rozpuštěného másla a vajíčka, poté míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

4. Postupně přidejte jogurt nebo kysanou smetanu a míchejte, dokud nedostanete hustší konzistenci těsta.

5. Těsto přendejte do formy na pečení a vyrovnávejte povrch.

6. Na vrch koláče rozložte plátky jablek a posypte je směsí skořice a cukru.

7. Pečte koláč v předehřáté troubě po dobu asi 30-35 minut, nebo dokud není zlatavě hnědý a pečený.

8. Po upečení nechte koláč vychladnout, poté ho můžete podávat teplý nebo studený, podle preference.

Závěr

Tady máte náš recept na skvělý hrnkový koláč s jablky a ořechy. Doufáme, že si ho vychutnáte stejně jako my a že se stane oblíbenou pochoutkou ve vaší kuchyni. Buďte kreativní a přidávejte další ingredience podle své chuti, například rozinky nebo citronovou kůru. Bon appétit!

Varianty receptu

Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, můžete vyzkoušet některé varianty tohoto receptu, které dodají koláči nový rozměr chuti:

Variantní ingredience Popis
Rozinky Přidejte do těsta hrst rozinek pro sladkou příchuť a zajímavou texturu.
Citronová kůra Do těsta můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru pro osvěžující aroma.
Karamelizované jablka Než vložíte jablka na vrchol koláče, karamelizujte je na pánvi s trochou cukru a másla pro bohatší chuť.

Časté dotazy

  • Mohu použít jiné ořechy než vlašské?
    Ano, můžete použít jakékoli ořechy dle vaší preference, jako například lískové, mandle nebo para ořechy.
  • Jak dlouho vydrží koláč čerstvý?
    Čerstvost koláče lze prodloužit tím, že ho skladujete v uzavřené nádobě na chladném místě. Obvykle si udrží svou chuť až 3-4 dny.
  • Mohu použít nízkotučný jogurt?
    Ano, nízkotučný jogurt lze použít jako alternativu k plnotučnému jogurtu nebo kysané smetaně, ale může to ovlivnit konzistenci těsta.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář