Jak se vaří čočka na kyselo

Vaření čočky na kyselo je tradiční český recept, který se vyznačuje bohatou chutí a jednoduchou přípravou. Tato chuťově výrazná pokrm je oblíbeným jídlem v mnoha domácnostech a restauracích po celé České republice. Pokud se chystáte připravit si doma čočku na kyselo, následující postup vám pomůže připravit skvělý a chutný pokrm.

Potřebné suroviny

Pro vaření čočky na kyselo budete potřebovat následující suroviny:

  • 250 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy

1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji okapat.

2. Nakrájejte cibuli a česnek na jemné kousky.

3. Na pánvi si rozehřejte olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli do zlatova.

4. Přidejte nakrájený česnek a smažte ho spolu s cibulí asi minutu, dokud nezačne vonět.

5. Přidejte čočku a zalijte ji vodou tak, aby byla úplně ponořená.

6. Vařte čočku na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud nezměkne. Občas promíchejte, aby se vám čočka nepřipálila.

7. Mezitím si připravte zápražku. Na menší pánvi rozehřejte olej a postupně vmíchejte mouku, ocet a cukr. Smažte na mírném ohni do zlatova.

8. Jakmile je čočka měkká, přidejte do ní připravenou zápražku a promíchejte.

9. Vařte ještě asi 5 minut, dokud se všechny chutě dobře propojí a čočka nezíská požadovanou konzistenci.

10. Na závěr můžete dochutit čočku solí a pepřem podle chuti.

Servírování

Hotovou čočku na kyselo můžete podávat jako hlavní jídlo, doplněné například o vařené brambory nebo chléb. Můžete ji také servírovat jako přílohu k masovým pokrmům, jako jsou například vepřové nebo drůbeží maso.

Tipy a triky

Pro ještě bohatší chuť můžete do čočky přidat na kostičky nakrájenou uzenou slaninu nebo klobásu.

Chcete-li zjemnit kyselou chuť, přidejte do čočky trochu smetany nebo zakysané smetany.

Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete do čočky přidat trochu mleté papriky nebo chilli papriček.

Čočka na kyselo ve vegetariánské variantě

Pro vegetariány či ty, kteří preferují rostlinnou stravu, lze připravit čočku na kyselo i bez masových přísad. Zde je alternativní recept:

Surovina Množství
250 g zelené čočky
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce octa
2 lžíce cukru
2 lžíce oleje
Sůl a pepř podle chuti

Příprava vegetariánské varianty čočky na kyselo je podobná jako u klasické verze. Stačí pouze vyměnit červenou čočku za zelenou a postupovat dle receptu výše.

Nejčastěji kladené otázky

  • Je možné čočku připravit bez oleje?
  • Ano, olej lze nahradit rostlinným máslem nebo dokonce vynechat, ale může to ovlivnit chuť a texturu pokrmu.
  • Jak dlouho lze čočku skladovat?
  • Pokud je řádně uložena v chladničce, může být čočka skladována až 3-4 dny. Je však doporučeno spotřebovat ji co nejdříve pro optimální čerstvost.

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář