Dobrý den milí čtenáři, dnes se společně podíváme na recept na úžasný kynutý borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou. Tento lahodný dezert je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už si chcete dopřát něco sladkého k odpolední kávě, či na rodinnou oslavu. Připravte se na chuťovou explozi spojenou s jedinečnou křehkostí a sladkostí borůvek.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 100 g másla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 200 g čerstvých borůvek
- 200 g tvarohu
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 100 g másla (pro drobenku)
- 150 g mouky (pro drobenku)
- 100 g cukru (pro drobenku)
Postup:
1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku s cukrem a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Poté vytvořte drobenku mezi prsty. Přidejte vejce a mléko a zpracujte těsto.
2. Vytvořte dvě poloviny těsta. Jednu polovinu rozválejte na pečícím papíru a vložte do formy na koláč. Druhou polovinu nechte na drobenku.
3. Na těsto na dno koláče rozprostřete čerstvé borůvky. Poté si připravte náplň tvarohovou. V míse smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Náplň rovnoměrně rozprostřete přes borůvky.
4. Nyní připravte drobenku. V míse smíchejte mouku s cukrem a nakrájeným máslem. Vzniklou směsí posypte koláč.
5. Koláč dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40 minut, nebo dokud není povrch krásně zlatavý.
Podávání:
Koláč nechte trochu vychladnout a podávejte teplý s šálkem dobré kávy nebo čaje. Skvěle chutná i s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačky. Bon appétit!
Možné variace receptu:
Pokud chcete trochu změnit chuť tohoto fantastického koláče, můžete vyzkoušet některé z následujících variant:
Variant | Změny |
---|---|
Lesní ovoce | Namísto borůvek použijte lesní ovoce jako maliny, ostružiny nebo angrešt. Dáte tak koláči jemnou a osvěžující chuť. |
Mandle a citron | Přidejte do těsta na drobenku hrubě nasekané mandle a trochu citronové kůry. Získáte tak koláč s pikantním nádechem. |
Kokosová varianta | Do tvarohové náplně přidejte kokosové vločky a do drobenky kokosový olej. Vytvoříte tak exotickou verzi tohoto koláče. |
Nejčastěji kladené otázky:
- Jak dlouho vydrží koláč skladovaný?
- Je možné použít zmrazené borůvky?
- Mohu použít jiný druh tvarohu?
- Jaké jsou vhodné náhrady za mléko?
Viz také: