Nejlepší rybízový koláč s drobenkou


Rybízový koláč s drobenkou je lahodným spojením sladkosti a kyselosti, které osloví chuťové buňky každého, kdo má rád kombinaci ovocných dezertů s křehkým drobenkovým těstem. V tomto článku se zaměříme na recept na nejlepší rybízový koláč s drobenkou, který vás jistě ohromí svou chutí a jednoduchostí přípravy.

Příprava těsta

Pro začátek je potřeba připravit drobenkové těsto, které bude základem tohoto lahodného dezertu. Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Mouku smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kostky nakrájené máslo a rukama rychle promíchejte do drobenkové konzistence. Těsto pak rozprostřete do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a lehce ho přitlačte na dno.

Příprava náplně

Nyní se přesuneme k přípravě náplně, která dodá koláči jeho výraznou chuť. Na náplň budete potřebovat:

  • 500 g rybízu
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce mouky

Rybíz důkladně omyjte a nechte okapat. Smíchejte ho s cukrem a moukou a následně rovnoměrně rozprostřete na připravené těsto v pekáčku.

Příprava drobenky

Teď se přesuneme k přípravě drobenky, která dodá koláči tu správnou křupavost a chuť. Na drobenku budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru

Mouku smíchejte s cukrem a nakrájeným máslem. Rukama promíchejte do drobenkové konzistence a rozprostřete na vrchol rybízové náplně v pekáčku.

Pečení a servírování

Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40-45 minut, nebo dokud drobenka není zlatě hnědá. Hotový koláč nechte trochu vychladnout a podávejte teplý s kopečkem šlehačky nebo vanilkovým krémem.

Tento nejlepší rybízový koláč s drobenkou je skvělou volbou pro odpolední čaj nebo jako dezert po večeři. Jeho jedinečná kombinace kyselého rybízu a sladkého drobenkového těsta jistě potěší každého milovníka dezertů. Tak neváhejte a vyzkoušejte tento recept ještě dnes!

Další variace a přídavky

Koláč s rybízem a drobenkou je skvělý recept, který lze upravit podle vlastních preferencí. Můžete přidat do těsta například jemně nastrouhanou citronovou kůru pro osvěžující citrusovou příchuť. Pro milovníky ořechů může být skvělým doplňkem do drobenky hrst nastrouhaných lískových ořechů nebo mandlek.

Použití jiného ovoce

Pokud nejste fanoušky rybízu, můžete tuto drobenku připravit i s jiným ovocem. Skvěle se hodí například maliny, které dodají koláči jemnou sladkost a kyselost. Můžete také vyzkoušet kombinaci různých druhů ovoce podle vašich preferencí.

Drobenka s kořením

Pro zajímavou chuťovou variaci můžete do drobenky přidat špetku skořice nebo mletého badyánu. Toto koření dodá koláči zajímavou hloubku chuti a lehce exotický nádech.

Ingredience Množství
Máslo 50 g
Cukr 50 g
Hladká mouka 100 g

Nejčastěji kladené otázky

1. Je možné použít zmrazený rybíz?

Ano, můžete použít zmrazený rybíz, ale mějte na paměti, že může uvolnit více šťávy během pečení, což může ovlivnit konzistenci koláče.

2. Dá se tento koláč připravit i bez lepku?

Ano, můžete použít bezlepkovou mouku nebo směsi bezlepkových mouk jako náhradu za hladkou mouku v receptu.

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář