Linecký koláč s jablky a tvarohem

Vítejte ve světě lahodného lineckého koláče s jablky a tvarohem! Tento recept spojuje chuťovou harmonii jemného lineckého těsta s osvěžující sladkostí jablek a krémovou lahůdkou tvarohu. Kombinace těchto ingrediencí vytváří dokonalou pochoutku pro každou příležitost, ať už si dopřáváte kousek jako dezert po večeři nebo ho servírujete na rodinnou oslavu.

Příprava těsta

Základem tohoto skvělého koláče je linecké těsto, které je křehké, lahodné a má jedinečnou chuť. Začněte smícháním hladké mouky, studeného másla a moučkového cukru v míse. Pomalu přilévejte vlažnou vodu a míchejte, dokud nedosáhnete hladké a pružné konzistence těsta. Pak nechte těsto odpočinout v lednici minimálně hodinu, aby získalo tu správnou strukturu.

Příprava náplně

Pro náplň tohoto lineckého koláče použijeme jablečnou směs s tvarohem, která dodá koláči nejen lahodnou chuť, ale i svěžest. Jablka oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na tenké plátky. Poté je smíchejte s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Tato směs se pak rozprostře na připravené linecké těsto.

Pečení a servírování

Předehřejte troubu na 180°C a připravte plech vyložený pečicím papírem. Položte připravené linecké těsto na plech a rozprostřete po něm jablka s tvarohem. Koláč pečte v troubě asi 30 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé.

Po upečení nechte koláč vychladnout a podávejte ho na stůl po krájení na čtverečky nebo trojúhelníčky. Pokud si chcete vychutnat ještě větší chuťovou explozi, můžete koláč posypat strouhanou čokoládou nebo přidat kousek zmrzliny jako doprovod. Vaši hosté budou nadšení!

Závěr

Linecký koláč s jablky a tvarohem je skvělou volbou pro každou příležitost. Jeho křehké linecké těsto spolu s osvěžující jablečnou náplní a krémovým tvarohem tvoří neodolatelnou kombinaci chutí. Nechte se unést tímto lahodným dezertem a udělejte si radost i svým blízkým!

Variace na recept

Kromě tradičního receptu na linecký koláč s jablky a tvarohem existuje celá řada variant, které můžete vyzkoušet podle své chuti a představ. Jednou z možností je přidání ořechů do těsta nebo do náplně, což dodá koláči zajímavou texturu a bohatší chuťový zážitek.

Bezlepková verze

Pro ty, kteří preferují bezlepkovou stravu, lze připravit linecký koláč s jablky a tvarohem i bez použití pšeničné mouky. Místo ní můžete použít mouku rýžovou, kokosovou nebo mandlovou. Výsledný koláč bude stále lahodný a stejně přitažlivý pro všechny gurmány.

Ovoce dle sezóny

Experimentujte s různými druhy ovoce podle aktuální sezóny. Místo jablek můžete použít hrušky, broskve, nebo dokonce lesní plody jako maliny, ostružiny či borůvky. Každé ovoce přinese do koláče svůj vlastní charakter a lahodnou příchuť.

Ingredience Množství
Hrušky 2 ks
Mandlová mouka 100 g
Tvaroh 200 g

Nejčastěji kladené otázky

  • Jak dlouho se linecký koláč peče?
  • Mohu použít jiné ovoce než jablka?
  • Je možné použít rostlinné máslo místo živočišného?

Viz také:

Photo of author

Brad

Napsat komentář