Kuřecí horní stehna v troubě recept

Chutné kuřecí horní stehna v troubě jsou oblíbeným pokrmem mnoha lidí po celém světě. S jejich jedinečnou kombinací šťavnatého kuřecího masa a kořenění, které zvýrazňuje jejich přirozenou chuť, se jedná o skvělou volbu pro každou příležitost.

Příprava surovin

Než začnete s přípravou kuřecích horních stehenních, je důležité mít všechny suroviny připravené. Budete potřebovat čerstvá kuřecí horní stehna, olivový olej, rozmarýn, tymián, česnek, sůl a pepř. Můžete si také připravit nějaké čerstvé bylinky a citron pro extra chuť.

Kuřecí horní stehna

Pořádně očistěte kuřecí horní stehna a odstraňte přebytečný tuk. Poté je osušte papírovým ubrouskem a položte do hluboké pekáčové formy.

Koření

V misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Pokud máte rádi pikantní jídlo, můžete přidat i trochu červeného pepře.

Marinování

Natřete kuřecí stehna připravenou marinádou z obou stran. Ujistěte se, že jsou stehna rovnoměrně pokrytá kořením, aby se zajistila maximální chuť.

Příprava a pečení

Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Poté vložte pekáč s kuřecími stehny do trouby a pečte je asi 25-30 minut nebo dokud nejsou zlatě hnědé a propečené.

Kontrola teploty

Ujistěte se, že vnitřní teplota masa dosáhla minimálně 75 stupňů Celsia. To zajistí, že kuřecí maso bude bezpečné k jídlu a zároveň šťavnaté.

Servírování

Hotová kuřecí horní stehna v troubě jsou skvělou volbou pro večeři. Podávejte je s čerstvou zeleninovou přílohou nebo bramborovou kaší a ozdobte nasekanými bylinkami a plátky citronu.

Doporučení

Pro extra chuť můžete kuřecí stehna před podáváním pokapat citronovou šťávou a posypat nasekanou petrželkou. Toto jednoduché jídlo oslní vaše chuťové buňky a potěší i ty nejnáročnější gurmány.

Alternativní kořenění

Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete kuřecí horní stehna kořenit různými exotickými směsmi koření. Například kombinace koriandru, kurkumy a zázvoru dodá jídlu zajímavou a pikantní chuť, která osloví vaše chuťové buňky.

Exotické příchutě

Vyzkoušejte i kořenění inspirované asijskou kuchyní. Směs sójové omáčky, česneku, hořčice a medu vytvoří jedinečnou sladko-kyselou chuť, která zaujme každého.

Grilování

Namísto pečení v troubě můžete kuřecí stehna také grilovat. Grilování dodá masu křupavou kůrčičku a příjemnou uzenou chuť, která se skvěle hodí k letním grilovacím večírkům.

Marináda na gril

Připravte marinádu z olivového oleje, limetkové šťávy, jalapeño papriček a koriandru. Marinujte kuřecí stehna a poté je dejte na gril. Výsledkem bude šťavnaté a aromatické maso s lahodnou pikantní příchutí.

Nejčastěji kladené otázky

Otázka Odpověď
Jak dlouho marinovat kuřecí stehna? Marinování by mělo trvat minimálně hodinu, ideálně však nejméně 4 hodiny, aby se kořenění dostatečně vsáklo do masa.
Jak poznám, že je kuřecí maso dostatečně upečené? Nejjednodušším způsobem je použít teploměr na maso a zkontrolovat, zda dosáhla vnitřní teplota alespoň 75 stupňů Celsia.
Co je nejlepší přílohou k kuřecím stehnům v troubě? Skvělou volbou jsou pečené brambory, zeleninový salát nebo zapečená zelenina. Můžete si vybrat podle svých preferencí.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář