Koláč z křehkého těsta s tvarohem a ovocem

Vítejte v našem úžasném receptu na lahodný koláč z křehkého těsta, který spojuje chuť svěžího ovocem s krémovou nádivkou tvarohu. Tento koláč je ideální pro každou příležitost, ať už se chystáte na rodinnou oslavu, nebo si jednoduše chcete dopřát sladkou lahůdku.

Příprava těsta

Křehké těsto je základem tohoto koláče a dává mu jeho jedinečnou texturu. Pro přípravu těsta budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíci cukru
  • špetku soli

Postupujte podle těchto kroků:

  1. Smíchejte mouku s máslem, cukrem a solí, dokud nedostanete drobenku.
  2. Přidejte vejce a hněťte, dokud se těsto nespojí.
  3. Zabalte těsto do potravinářské folie a nechte ho odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
  4. Poté těsto vyválejte na pomoučeném vále a přenesete do formy na pečení.

Příprava nádivky

Krémová nádivka z tvarohu dodá koláči lahodnou chuť a jemnou konzistenci. K přípravě nádivky budete potřebovat:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr

Následujte tyto kroky:

  1. Smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud nedostanete hladkou směs.
  2. Přidejte vejce a důkladně promíchejte, dokud není směs homogenní.

Sestavení koláče

Nyní přichází na řadu sestavení koláče, což je velmi jednoduché:

  1. Na vyválené těsto nalijte připravenou tvarohovou nádivku a rovnoměrně rozetřete po celém povrchu.
  2. Přidejte své oblíbené ovoce, například maliny, jahody nebo meruňky, podle vašeho výběru.
  3. Okraje těsta přehněte směrem dovnitř, aby vznikl charakteristický okraj koláče.

Pečení

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Koláč pečte asi 30-35 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé a nádivka tuhá. Po upečení nechte koláč vychladnout a poté můžete podávat.

Tento koláč je skvělou volbou pro každou příležitost. Jeho křehké těsto, krémová tvarohová nádivka a svěží ovoce vám zaručí úspěch na každé tabuli. Užijte si ho sami nebo s rodinou a přáteli!

Variace na recept

Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete do koláče přidat různé další ingredience, které mu dodají zajímavou chuťovou kombinaci. Zde jsou některé nápady na variace:

Ingredience Návod
Plátky mandlí Posypte plátky mandlí před pečením koláče pro křupavou texturu a jemnou oříškovou chuť.
Kokosové vločky Přidejte kokosové vločky do tvarohové nádivky pro exotickou nádech.
Citrónová kůra Do těsta přidejte nastrouhanou citrónovou kůru pro osvěžující citrusovou chuť.

Tipy pro úspěšné pečení

Aby váš koláč získal dokonalou podobu a chuť, je několik důležitých tipů, které byste měli zvážit:

  • Pečte koláč na prostředním rámu trouby, aby se teplo rovnoměrně rozložilo.
  • Pokud se obáváte, že by se těsto mohlo přepéct, můžete ho přikrýt pečicím papírem během posledních minut pečení.
  • Pokud máte rádi intenzivnější ovocnou chuť, můžete do tvarohové nádivky přidat trochu citronové šťávy.

Nejčastěji kladené otázky

Zde jsou odpovědi na některé nejčastější dotazy týkající se přípravy tohoto koláče:

  1. Jak dlouho vydrží koláč čerstvý? Pokud je správně uložen v chladničce, může koláč zůstat čerstvý až tři dny.
  2. Mohu použít jiné ovoce než je v receptu uvedeno? Ano, můžete použít libovolné ovoce dle vašeho výběru a preference.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář