Hrnkový švestkový koláč s mákem


Hrnkový švestkový koláč s mákem je lahodná pochoutka, která spojuje klasickou chuť švestek s originálním twistem přidáním máku. Tento koláč je oblíbeným dezertem na mnoha rodinných oslavách, ale může být také skvělou volbou pro každodenní odpolední svačinu. Pokud máte rádi kombinaci sladkého a lehce křehkého těsta s osvěžujícím švestkovým kompotem, pak je tento recept přesně pro vás.

Příprava těsta

Příprava těsta pro hrnkový švestkový koláč s mákem je velmi jednoduchá. Budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek máku
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1/2 hrnku másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva

Nejprve smíchejte suché ingredience – mouku, cukr, prášek do pečiva a mák. Poté přidejte zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo a vejce a promíchejte dohladka. Těsto má být hladké a lehce lepkavé.

Příprava švestkového kompotu

Pro švestkový kompot budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých švestek
  • 1 hrnek cukru
  • 1 skořice
  • 1 citron (šťáva a kůra)

Oloupejte a zbavte jádřinců švestky, pokrájejte je na čtvrtky. V hrnci smíchejte švestky s cukrem, citronovou šťávou, kůrou a skořicí. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud švestky nezměknou a kompot nezhoustne.

Sestavení a pečení

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Plech vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Těsto rozválejte na plech a rovnoměrně rozetřete švestkový kompot. Pečte koláč asi 30-40 minut, dokud není těsto zlatě hnědé.

Podávání

Hrnkový švestkový koláč s mákem je nejlépe podávat teplý, s trochou šlehačky nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Tento dezert je skvělou volbou pro rodinné oslavy, ale může být také ideálním doplňkem k odpolední kávě nebo čaji.

Varianty receptu

Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, existuje několik variant tohoto receptu, které můžete vyzkoušet:

Variant Ingredience
Švestkový koláč se skořicí Přidejte do těsta před pečením lžičku mleté skořice pro pikantní aroma.
Koláč se sušenými švestkami Místo čerstvých švestek použijte sušené švestky, které nechte předem namočit v teplé vodě a poté je použijte stejně jako čerstvé.
Bezlepková verze Nahraďte hladkou mouku bezlepkovou moukou a zajistěte, že všechny ostatní ingredience jsou také bezlepkové.

Nejčastěji kladené otázky

  • Jak dlouho vydrží hrnkový švestkový koláč s mákem?
  • Jaké další ovoce mohu použít místo švestek?
  • Mohu přidat do těsta ořechy?
  • Jaký typ máku je nejvhodnější k použití?

Viz také:

Photo of author

Brad

Napsat komentář