Hrnkový švestkový koláč s mákem je lahodná pochoutka, která spojuje klasickou chuť švestek s originálním twistem přidáním máku. Tento koláč je oblíbeným dezertem na mnoha rodinných oslavách, ale může být také skvělou volbou pro každodenní odpolední svačinu. Pokud máte rádi kombinaci sladkého a lehce křehkého těsta s osvěžujícím švestkovým kompotem, pak je tento recept přesně pro vás.
Příprava těsta
Příprava těsta pro hrnkový švestkový koláč s mákem je velmi jednoduchá. Budete potřebovat:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek máku
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1/2 hrnku másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
Nejprve smíchejte suché ingredience – mouku, cukr, prášek do pečiva a mák. Poté přidejte zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo a vejce a promíchejte dohladka. Těsto má být hladké a lehce lepkavé.
Příprava švestkového kompotu
Pro švestkový kompot budete potřebovat:
- 500 g čerstvých švestek
- 1 hrnek cukru
- 1 skořice
- 1 citron (šťáva a kůra)
Oloupejte a zbavte jádřinců švestky, pokrájejte je na čtvrtky. V hrnci smíchejte švestky s cukrem, citronovou šťávou, kůrou a skořicí. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud švestky nezměknou a kompot nezhoustne.
Sestavení a pečení
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Plech vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Těsto rozválejte na plech a rovnoměrně rozetřete švestkový kompot. Pečte koláč asi 30-40 minut, dokud není těsto zlatě hnědé.
Podávání
Hrnkový švestkový koláč s mákem je nejlépe podávat teplý, s trochou šlehačky nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Tento dezert je skvělou volbou pro rodinné oslavy, ale může být také ideálním doplňkem k odpolední kávě nebo čaji.
Varianty receptu
Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, existuje několik variant tohoto receptu, které můžete vyzkoušet:
Variant | Ingredience |
---|---|
Švestkový koláč se skořicí | Přidejte do těsta před pečením lžičku mleté skořice pro pikantní aroma. |
Koláč se sušenými švestkami | Místo čerstvých švestek použijte sušené švestky, které nechte předem namočit v teplé vodě a poté je použijte stejně jako čerstvé. |
Bezlepková verze | Nahraďte hladkou mouku bezlepkovou moukou a zajistěte, že všechny ostatní ingredience jsou také bezlepkové. |
Nejčastěji kladené otázky
- Jak dlouho vydrží hrnkový švestkový koláč s mákem?
- Jaké další ovoce mohu použít místo švestek?
- Mohu přidat do těsta ořechy?
- Jaký typ máku je nejvhodnější k použití?
Viz také: