broskvový koláč z čerstvých broskví

Broskvový koláč z čerstvých broskví je lahodná pochoutka, která oslavuje sladkost a šťavnatost tohoto letního ovoce. Připravit tento koláč je snadné a výsledek je vždy ohromující. Díky jedinečné chuti broskví a křupavosti koláčového těsta je tato pochoutka skvělou volbou pro jakoukoli příležitost, od rodinných oslav až po společenské události.

Ingredience:

Pro přípravu broskvového koláče z čerstvých broskví budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 6-8 čerstvých broskví
  • cukr na posypání
  • skořice (volitelně)

Příprava těsta:

1. Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a rukama ho vpracujte do suchých ingrediencí, dokud nedostanete drobivou směs.

2. Přidejte vejce a hněťte, dokud se těsto nezačne spojovat. Pak ho zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice odpočinout alespoň na 30 minut.

Příprava broskvové náplně:

1. Mezitím si připravte broskvovou náplň. Oloupejte a nakrájejte broskve na tenké plátky. Můžete ještě broskve posypat trochou cukru a skořice pro zvýraznění chuti.

2. Předehřejte troubu na 180°C.

Skládání koláče:

1. Vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučeném povrchu na velikost pekáčku.

2. Přenesete těsto do vymazaného pekáčku a přizpůsobte ho tvaru.

3. Na rozválené těsto rovnoměrně rozprostřete nakrájené broskve.

4. Pokud máte rádi sladší chuť, můžete broskve posypat ještě trochou cukru.

5. Pokud máte rádi křupavost, můžete okraje koláče přeložit přes broskve.

Péče o koláč:

1. Pečte koláč v předehřáté troubě asi 35-40 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé.

2. Po upečení nechte koláč vychladnout před krájením, aby se náplň zatáhla.

3. Servírujte broskvový koláč z čerstvých broskví teplý nebo pokojové teploty s kopečkem vanilkového zmrzliny nebo šlehačkou.

Závěr:

Broskvový koláč z čerstvých broskví je skvělým způsobem, jak využít sezónní broskve a připravit jednoduchou, ale oslnivou dezertní pochoutku. Tato receptura je oblíbená jak u dospělých, tak u dětí, a je ideální na letní oslavy nebo jako sladká tečka k jakémukoli jídlu. Takže neváhejte a vyzkoušejte si tento fantastický recept na broskvový koláč ještě dnes!

Další možnosti vylepšení:

Kromě základního receptu na broskvový koláč existuje mnoho dalších způsobů, jak ho upravit a vylepšit podle své chuti a preferencí. Zde jsou některé nápady:

  • Přidejte do těsta na koláč strouhanou citronovou kůru pro osvěžující citrusovou chuť.
  • Pro extra křupavost můžete na vrchol koláče přidat capkou strouhaného kokosu nebo ořechů.
  • Experimentujte s kořeněním – kromě skořice můžete přidat do broskvové náplně i další koření, jako je například muškátový oříšek nebo zázvor.
  • Pokud máte rádi kontrast chuti, můžete přidat do broskvové náplně trochu chilli, které zvýrazní sladkost broskví.

Nejčastěji kladené otázky:

Zde jsou odpovědi na některé časté dotazy ohledně přípravy broskvového koláče:

Otázka Odpověď
Jaké broskve jsou nejlepší? Nejlepší jsou čerstvé, zralé broskve, které jsou šťavnaté a sladké.
Můžu použít i konzervované broskve? Ano, můžete použít i konzervované broskve, ale doporučuje se odkapávat je před použitím.
Je možné koláč připravit bez cukru? Ano, pokud máte rádi méně sladké dezerty, můžete snížit množství cukru nebo použít alternativní sladidla podle své preference.

Viz také:

Photo of author

Brad

Napsat komentář