Top recepty z listového těsta slané

Listové těsto je jedním z nejoblíbenějších ingrediencí při přípravě slaných pokrmů. Jeho křehkost a nadýchanost dodávají receptům nezaměnitelnou chuť a texturu. Pokud hledáte inspiraci na lahodné slané recepty s listovým těstem, máme pro vás připraveny některé z nejlepších a nejosvědčenějších nápadů.

Slané šneky s listovým těstem

Slané šneky jsou perfektním rychlým občerstvením, které můžete připravit na různé příležitosti. Pro jejich přípravu použijeme listové těsto, které rozválíme, potřeme náplní z másla, bylinek a sýra, a následně zabalíme do tvaru šneka. Po upečení získáme lahodné křupavé šneky, které zmizí ze stolu rychleji, než stihnete říct „dobrou chuť“.

Pikantní listové těsto se šunkou a sýrem

Tento recept je skvělou volbou pro rychlý oběd nebo lehkou večeři. Na rozválené listové těsto položíme plátky šunky a strouhaný sýr, kterými pokryjeme celou plochu těsta. Poté těsto zabalíme do podoby rolády a pečeme, dokud není zlatě hnědé. Po vychladnutí můžeme roládu krájet na plátky a podávat jako chutnou pochoutku.

Listové těsto plněné zeleninou a mozzarellou

Tento recept je skvělou volbou pro vegetariány i všechny milovníky zeleniny. Na rozválené listové těsto rozprostřeme směs z nakrájených zelenin (například papriky, cukety, rajčata) a nastrouhané mozzarelly. Následně těsto zabalíme do podoby rolády a pečeme, dokud není krásně zlatě hnědé. Tento pokrm je ideální jako lehký oběd nebo večeře.

Mini quiche s listovým těstem

Mini quiche jsou skvělou volbou pro párty, rodinné oslavy nebo pikniky. Na malé kousky listového těsta položíme do formiček na muffiny a naplníme směsí z vajec, smetany, sýra a různých ingrediencí podle chuti (například šunka, špenát, cibule). Poté quiche pečeme, dokud nejsou krásně zlatavé a nafouklé. Hotové mini quiche můžeme podávat teplé i studené.

Plněné rohlíčky z listového těsta

Tento recept je skvělým způsobem, jak využít zbylé kousky listového těsta. Na malé kousky těsta umístíme plněnou směs (například náplň z rajčat, oliv a tuňáka), kterou poté zabalíme do podoby rohlíčků. Tyto rohlíčky pak pečeme, dokud nejsou krásně zlatavé a křupavé. Jsou skvělým občerstvením nebo doplňkem k hlavnímu chodu.

Slané listové těsto s houbami a uzeným lososem

Tento recept spojuje křehkost listového těsta s lahodnou chutí hub a uzeného lososa. Na rozválené listové těsto rozprostřeme směs z hub (například žampionů, bedlí, sušených rajčat) a kousků uzeného lososa. Poté těsto zabalíme do podoby rolády a pečeme, dokud není krásně zlatě hnědé. Tento pokrm je skvělou volbou pro speciální příležitosti nebo jako luxusní večeře.

Pečené taštičky s listovým těstem

Taštičky s listovým těstem jsou skvělou volbou pro různé příležitosti, kdy potřebujeme elegantní a chutnou pochoutku. Na rozválené listové těsto umístíme náplň podle vlastního výběru (například směs z kozího sýra, medu a ořechů) a těsto zabalíme do podoby taštiček. Tyto taštičky pak pečeme, dokud nejsou krásně zlatavé a křehké. Podáváme je teplé nebo studené jako lahodný předkrm nebo lehký oběd.

Slané rolády s listovým těstem a pestem z oliv

Tyto slané rolády jsou dokonalou kombinací křehkého listového těsta a intenzivní chuti olivového pesta. Na rozválené listové těsto rozprostřeme vrstvu lahodného olivového pesta, kterému dodáváme unikátní chuť díky přídavku česneku, olivového oleje a bazalkových listů. Následně těsto zabalíme do podoby rolády a pečeme do zlatavého tónu. Tyto rolády jsou skvělou volbou pro společné posezení s přáteli nebo jako rychlý oběd.

Ingredience:

Ingredience Množství
Listové těsto 1 balení
Olivový pesto 200 g
Česnek (jemně nasekaný) 2 stroužky
Bazalkové listy 1 hrst
Olivový olej 2 lžíce
Sůl a pepř Podle chuti

Postup:

  1. Rozválejte listové těsto na požadovanou tloušťku.
  2. Na těsto rovnoměrně rozetřete olivový pesto.
  3. Posypte jemně nasekaným česnekem a bazalkovými lístky.
  4. Zabalte těsto do podoby rolády a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut, dokud není těsto křupavé a zlatavé.
  5. Po upečení nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.

Nejčastěji kladené otázky:

  • Je možné použít jiný druh pesta než olivové?
  • Mohu přidat do těsta ještě další ingredience?
  • Jaké je nejlepší způsob uložení přebytku rolád?

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář