Vítejte u receptu na úžasný švestkový koláč s tvarohem na plech. Tento lahodný dezert spojuje chuť šťavnatých švestek s krémovou tvarohovou náplní a křupavým těstem. Pokud hledáte recept na dokonalý švestkový koláč, jste na správném místě. Připravte se na neodolatelnou kombinaci chutí a vůní, které vás zaručeně okouzlí.
Ingredience:
Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
Pro tvarohovou náplň:
- 500 g tvarohu
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
Pro švestkovou vrstvu:
- 500 g švestek
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
Postup:
1. Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte nakrájené máslo a cukr, a hněťte, dokud nedostanete drobivou směs. Poté přidejte vejce a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte ho odpočinout do lednice minimálně na 30 minut.
2. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Ve velké míse smíchejte tvaroh s cukrem, vejci a vanilkovým cukrem, dokud nedostanete hladkou směs.
3. Švestky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na čtvrtky. Smíchejte je s cukrem a skořicí.
4. Troubu předehřejte na 180°C a plech vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
5. Rozválejte těsto na plech a propíchejte ho vidličkou. Rozetřete tvarohovou náplň a na ni rozložte švestky.
6. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé a švestky měkké.
7. Nechte koláč vychladnout a podávejte s šlehačkou nebo vanilkovým krémem.
Tipy:
– Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete do tvarohové náplně přidat trochu citronové kůry.
– Pokud nemáte čerstvé švestky, můžete použít i švestky ze sklenice nebo konzervované.
– Koláč je nejlepší konzumovat teplý, ale chutná skvěle i studený.
Takto jednoduchým způsobem si můžete užít šťavnatý švestkový koláč s tvarohem na plech. Skvělá kombinace sladkého těsta, krémové tvarohové náplně a šťavnatých švestek vás určitě nadchne. Nečekejte a vyzkoušejte tento recept ještě dnes!
Varianty receptu:
Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, existuje několik variant tohoto receptu, které můžete vyzkoušet:
Variantní ingredience | Poznámka |
---|---|
125 g hladké mouky + 125 g celozrnné mouky | Výměna části hladké mouky za celozrnnou mouku přidává receptu bohatší chuť a více vlákniny. |
200 g tvarohu + 300 g mascarpone | Mascarpone dodává tvarohové náplni bohatější a krémovější konzistenci. |
500 g čerstvých meruněk místo švestek | Místo tradičních švestek můžete vyzkoušet i sladší a aromatické meruňky pro zajímavou změnu chuti. |
Nejčastěji kladené otázky:
-
Jak dlouho vydrží koláč čerstvý?
Koláč lze skladovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 2-3 dny, při uchovávání v lednici déle.
-
Mohu použít jiné ovoce než švestky?
Ano, recept je možné upravit podle preference. Můžete použít jiné pevné a šťavnaté ovoce podle svého výběru.
-
Můžu použít bezlepkovou mouku?
Ano, recept lze přizpůsobit i pro bezlepkovou dietu použitím bezlepkové mouky a bezlepkového prášku do pečiva.
Viz také: