Švestkový koláč s tvarohem na plech


Vítejte u receptu na úžasný švestkový koláč s tvarohem na plech. Tento lahodný dezert spojuje chuť šťavnatých švestek s krémovou tvarohovou náplní a křupavým těstem. Pokud hledáte recept na dokonalý švestkový koláč, jste na správném místě. Připravte se na neodolatelnou kombinaci chutí a vůní, které vás zaručeně okouzlí.

Ingredience:

Pro těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva

Pro tvarohovou náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr

Pro švestkovou vrstvu:

  • 500 g švestek
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice

Postup:

1. Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte nakrájené máslo a cukr, a hněťte, dokud nedostanete drobivou směs. Poté přidejte vejce a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte ho odpočinout do lednice minimálně na 30 minut.

2. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Ve velké míse smíchejte tvaroh s cukrem, vejci a vanilkovým cukrem, dokud nedostanete hladkou směs.

3. Švestky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na čtvrtky. Smíchejte je s cukrem a skořicí.

4. Troubu předehřejte na 180°C a plech vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.

5. Rozválejte těsto na plech a propíchejte ho vidličkou. Rozetřete tvarohovou náplň a na ni rozložte švestky.

6. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé a švestky měkké.

7. Nechte koláč vychladnout a podávejte s šlehačkou nebo vanilkovým krémem.

Tipy:

– Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete do tvarohové náplně přidat trochu citronové kůry.

– Pokud nemáte čerstvé švestky, můžete použít i švestky ze sklenice nebo konzervované.

– Koláč je nejlepší konzumovat teplý, ale chutná skvěle i studený.

Takto jednoduchým způsobem si můžete užít šťavnatý švestkový koláč s tvarohem na plech. Skvělá kombinace sladkého těsta, krémové tvarohové náplně a šťavnatých švestek vás určitě nadchne. Nečekejte a vyzkoušejte tento recept ještě dnes!

Varianty receptu:

Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, existuje několik variant tohoto receptu, které můžete vyzkoušet:

Variantní ingredience Poznámka
125 g hladké mouky + 125 g celozrnné mouky Výměna části hladké mouky za celozrnnou mouku přidává receptu bohatší chuť a více vlákniny.
200 g tvarohu + 300 g mascarpone Mascarpone dodává tvarohové náplni bohatější a krémovější konzistenci.
500 g čerstvých meruněk místo švestek Místo tradičních švestek můžete vyzkoušet i sladší a aromatické meruňky pro zajímavou změnu chuti.

Nejčastěji kladené otázky:

  • Jak dlouho vydrží koláč čerstvý?

    Koláč lze skladovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 2-3 dny, při uchovávání v lednici déle.

  • Mohu použít jiné ovoce než švestky?

    Ano, recept je možné upravit podle preference. Můžete použít jiné pevné a šťavnaté ovoce podle svého výběru.

  • Můžu použít bezlepkovou mouku?

    Ano, recept lze přizpůsobit i pro bezlepkovou dietu použitím bezlepkové mouky a bezlepkového prášku do pečiva.

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář