Recept na domácí klobásy do udírny


Milujete ten neodolatelný aroma a chuť domácích klobás, které jste ochutnali na trhu či na venkovském grilování? Pak máme pro vás recept, který vám umožní připravit ty nejlahodnější domácí klobásy do udírny přímo v pohodlí vaší kuchyně. S trochou času, trpělivosti a správnými ingrediencemi si připravíte delikatesu, kterou vaše rodina a přátelé budou milovat.

Potřebné ingredience

Pro přípravu domácích klobás budete potřebovat následující suroviny:

  • 1 kg vepřového masa (vepřové plecko, bůček)
  • 300 g hovězího masa (hovězí plecko)
  • 150 g slaniny
  • 12 g soli
  • 2 g mletého pepře
  • 2 g mletého kmínu
  • 2 g mleté papriky
  • 1 g mletého česneku
  • Olivový olej
  • Vepřová střeva na plnění klobás (můžete je zakoupit v specializovaném obchodě)

Postup přípravy

1. Nejprve si připravte maso. Vepřové a hovězí maso nakrájejte na menší kousky a následně ho prosekejte v masomlýnku spolu se slaninou.

2. Do masové směsi přidejte sůl, mletý pepř, kmín, papriku a česnek. Vše důkladně promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo po celé směsi.

3. Poté, co máte masovou směs připravenou, naplňte ji do vepřových střev. Dbejte na to, aby střeva nebyla příliš napnutá, aby se klobásy při vaření nepraskaly.

4. Jednotlivé klobásy můžete tvarovat dle vašeho přání. Běžně se vyrábí buď jako dlouhé šišky, nebo se ještě rozdělí na menší kousky, které se následně mohou vařit, grilovat či udit zvlášť.

5. Připravené klobásy dejte do lednice a nechte je tam odpočinout přes noc, aby se všechny přísady hezky spojily a klobásy získaly na chuťi.

Udíme klobásy

Po odpočinku v lednici můžete připravené klobásy udit. Pokud nemáte udírnu, můžete použít i klasický gril s udírnou přídavnou nádobou. Nechte klobásy udit při nízké teplotě po dobu asi 2-3 hodiny, dokud nezískají charakteristickou barvu a aroma.

Poté, co jsou klobásy hotové, můžete je podávat jako samostatné jídlo, přílohu k bramborám nebo je použít jako součást různých pokrmů. Vychutnejte si jedinečnou chuť domácích klobás, které jste vyrobili vlastníma rukama.

Další možnosti koření a příchutí

Kromě uvedených koření a příchutí můžete experimentovat s dalšími ingrediencemi, které dodají vašim domácím klobásám jedinečnou chuť. Například můžete přidat sušená bylinková koření, jako je tymián, rozmarýn nebo oregano. Tato koření přinesou do klobás pikantní a aromatický závan. Také se můžete inspirovat různými regionálními kuchyněmi a vyzkoušet exotičtější přísady jako koriandr, kardamom nebo zázvor.

Možnosti plnění

Kromě tradičního plnění masa do vepřových střev můžete experimentovat s různými variantami plnění. Například můžete do masa přidat drobné kousky sýra pro extra krémovou texturu a bohatší chuť. Další možností je přidání ovoce, jako jsou brusinky nebo jablka, které přidají do klobás sladkou a kyselou notu. Fantazii se meze nekladou, a proto zkuste různé kombinace ingrediencí, abyste objevili svou oblíbenou variantu domácích klobás.

Ingredience Množství
Sýr 100 g
Brusinky 50 g
Jablka 1 ks

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář