Recept na domácí chleba z droždí


Droždí, ta malá kouzelná složka, která dokáže proměnit jednoduché suroviny v nádherně vonící a chutný chléb. Pokud toužíte po tom, aby váš domov zplnily vůně čerstvého pečiva a abyste si mohli dopřát ten nejlepší chléb, který jste kdy ochutnali, pak je tento recept na domácí chleba z droždí přesně to, co hledáte.

Potřebné suroviny

Pro přípravu tohoto lahodného domácího chleba budete potřebovat následující ingredience:

  • 500g hladké mouky
  • 7g sušeného droždí
  • 10g soli
  • 300ml teplé vody
  • 1 lžíci cukru
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

1. Nejprve smíchejte hladkou mouku s solí v míse.

2. V menší míse smíchejte droždí, cukr a teplou vodu a nechte 5 minut odpočinout, dokud nevznikne pěna.

3. Poté přidejte olivový olej do směsi s droždím a dobře promíchejte.

4. Postupně přidejte tekutou směs s droždím do mísy s moukou a solí a začněte hníst těsto.

5. Hněťte těsto asi 10 minut, dokud není elastické a hladké.

6. Přikryjte mísi čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte těsto kynout asi 1 hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.

7. Po vykynutí těsta předehřejte troubu na 200°C a připravte si pekáč vyložený pečicím papírem.

8. Formujte těsto do žádaného tvaru a dejte ho do pekáče.

9. Před pečením můžete na vrch těsta nakrojit několik zářezů.

10. Pečte chléb ve vyhřáté troubě asi 30-40 minut, dokud není zlatě hnědý a hřejivě voní.

11. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce.

Podávání

Chléb je nejlépe podávat čerstvý, ideálně ještě teplý, s máslem a oblíbenou marmeládou nebo medem. Skvěle se hodí i jako doplněk k polévkám či salátům. Užijte si každou kousnutí tohoto domácího pokladu!

Možnosti variace receptu

Pokud chcete experimentovat s receptem na domácí chléb z droždí, existuje několik zajímavých možností, jak přidat do chlebového těsta další chuťové nuance nebo změnit jeho konzistenci. Zde jsou některé nápady na variace:

Možnost variace Popis
Přidání semínek Přidejte do těsta různé druhy semínek, jako jsou slunečnicová, sezamová nebo dýňová semínka, pro křupavou a aromatickou chuť.
Přidání bylinek Do těsta můžete přidat nasekané bylinky jako tymián, rozmarýn nebo petržel pro osvěžující vůni a chuť.
Přidání syrových ovoce Vyzkoušejte přidat do těsta na plátky nakrájená ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo švestky, pro sladkou příchuť a vláčnou konzistenci.

Časté dotazy

  • Mohu použít čerstvé droždí namísto sušeného droždí?
    Ano, můžete. Pokud používáte čerstvé droždí, budete potřebovat 15 g namísto 7 g sušeného droždí. Přidejte čerstvé droždí do teplé vody a cukru a nechte jej pěnit, stejně jako u sušeného droždí.
  • Je nutné použít olivový olej?
    Ne, můžete použít i jiný olej podle vaší preference, jako je například řepkový olej nebo slunečnicový olej.
  • Dá se těsto připravit ručně nebo je lepší použít pekáč?
    Těsto lze připravit ručně i s použitím pekáče. Ruční příprava je tradičnější a mnozí tvrdí, že má lepší chuť, ale použití pekáče může být pohodlnější a zajistí pravidelný tvar chleba.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář