Vítejte u našeho receptu na vynikající nepečený dort s mascarpone a jahodami! Tento osvěžující a lahodný dort je ideální pro každou příležitost, od rodinných oslav po letní večírky. Kombinace krému z mascarpone, svěžích jahod a křehkého sušenkového spodku zaručuje úžasný zážitek pro vaše chuťové buňky.
Příprava sušenkového spodku
Pro začátek si připravíme sušenkový spodek, který poslouží jako základ našeho dortu. Budete potřebovat:
- 200 g plnotučných sušenek
- 100 g másla
Rozdrtíme sušenky do jemné strouhanky pomocí mixéru nebo je můžeme dát do sáčku a rozmačkat válečkem. Máslo rozpustíme a smícháme s rozdrcenými sušenkami, dokud nedostaneme kompaktní směs. Tuto směs rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy a lehce přitlačíme, aby vytvořila pevný spodek. Spodek necháme ztuhnout v lednici minimálně 30 minut.
Příprava krému z mascarpone a jahod
Mezitím co se spodek ztuhne, můžeme připravit náš lahodný krém z mascarpone a jahod. K tomu budete potřebovat:
- 500 g mascarpone
- 200 g čerstvých jahod
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- Šťávu z 1 citronu
Nejprve očistíme a nakrájíme jahody na menší kousky. Do mísy přidáme mascarpone, cukr, vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku a šťávu z citronu. Vše důkladně promícháme, dokud nezískáme hladký krém. Poté přidáme nakrájené jahody a opatrně je vmícháme do krému.
Sestavení dortu
Jakmile je sušenkový spodek zcela ztuhý, můžeme na něj naneseme připravený krém z mascarpone a jahod. Krém rozetřeme rovnoměrně po celém spodku a můžeme dort ozdobit dalšími plátky jahod či lístky máty pro dokonalý vzhled a ještě lepší chuť.
Dort necháme minimálně dvě hodiny v lednici pro dokonalé proležení a spojení chutí. Poté můžeme dort krájet a podávat na talířích. Tento nepečený dort s mascarpone a jahodami je skvělým způsobem, jak oslavit každou příležitost a potěšit své blízké nebo hosty. Doufáme, že si ho vychutnáte stejně jako my!
Alternativní varianty krému
Kromě klasického receptu na krém z mascarpone a jahod lze vyzkoušet i další varianty, které dodají dortu zajímavou chuťovou nuanci. Můžete například přidat do krému čerstvou máta, která dodá dortu svěžest, nebo naopak přidat trochu kvalitního kakaa pro příjemnou hořkou příchuť. Fantazii se meze nekladou!
Možnosti zdobení
Při zdobení dortu s mascarpone a jahodami můžete být kreativní. Mimo klasické plátky jahod či lístky máty můžete použít také jiné druhy ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo kiwi. Dort můžete posypat i drobnými kousky čokolády nebo na něj přidat šlehačku pro ještě bohatší chuťový zážitek.
Nejčastěji kladené otázky
Otázka | Odpověď |
---|---|
Jak dlouho se dort musí chladit v lednici? | Nejlépe minimálně dvě hodiny pro dokonalé proležení a spojení chutí. |
Mohu použít jiné ovoce než jahody? | Ano, můžete použít libovolné ovoce podle vaší preference. |
Je možné připravit tento dort s mascarpone bez cukru? | Ano, můžete použít alternativní sladidlo podle vašich preferencí. |
Viz také: