Chutné kuřecí horní stehna v troubě jsou oblíbeným pokrmem mnoha lidí po celém světě. S jejich jedinečnou kombinací šťavnatého kuřecího masa a kořenění, které zvýrazňuje jejich přirozenou chuť, se jedná o skvělou volbu pro každou příležitost.
Příprava surovin
Než začnete s přípravou kuřecích horních stehenních, je důležité mít všechny suroviny připravené. Budete potřebovat čerstvá kuřecí horní stehna, olivový olej, rozmarýn, tymián, česnek, sůl a pepř. Můžete si také připravit nějaké čerstvé bylinky a citron pro extra chuť.
Kuřecí horní stehna
Pořádně očistěte kuřecí horní stehna a odstraňte přebytečný tuk. Poté je osušte papírovým ubrouskem a položte do hluboké pekáčové formy.
Koření
V misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Pokud máte rádi pikantní jídlo, můžete přidat i trochu červeného pepře.
Marinování
Natřete kuřecí stehna připravenou marinádou z obou stran. Ujistěte se, že jsou stehna rovnoměrně pokrytá kořením, aby se zajistila maximální chuť.
Příprava a pečení
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Poté vložte pekáč s kuřecími stehny do trouby a pečte je asi 25-30 minut nebo dokud nejsou zlatě hnědé a propečené.
Kontrola teploty
Ujistěte se, že vnitřní teplota masa dosáhla minimálně 75 stupňů Celsia. To zajistí, že kuřecí maso bude bezpečné k jídlu a zároveň šťavnaté.
Servírování
Hotová kuřecí horní stehna v troubě jsou skvělou volbou pro večeři. Podávejte je s čerstvou zeleninovou přílohou nebo bramborovou kaší a ozdobte nasekanými bylinkami a plátky citronu.
Doporučení
Pro extra chuť můžete kuřecí stehna před podáváním pokapat citronovou šťávou a posypat nasekanou petrželkou. Toto jednoduché jídlo oslní vaše chuťové buňky a potěší i ty nejnáročnější gurmány.
Alternativní kořenění
Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete kuřecí horní stehna kořenit různými exotickými směsmi koření. Například kombinace koriandru, kurkumy a zázvoru dodá jídlu zajímavou a pikantní chuť, která osloví vaše chuťové buňky.
Exotické příchutě
Vyzkoušejte i kořenění inspirované asijskou kuchyní. Směs sójové omáčky, česneku, hořčice a medu vytvoří jedinečnou sladko-kyselou chuť, která zaujme každého.
Grilování
Namísto pečení v troubě můžete kuřecí stehna také grilovat. Grilování dodá masu křupavou kůrčičku a příjemnou uzenou chuť, která se skvěle hodí k letním grilovacím večírkům.
Marináda na gril
Připravte marinádu z olivového oleje, limetkové šťávy, jalapeño papriček a koriandru. Marinujte kuřecí stehna a poté je dejte na gril. Výsledkem bude šťavnaté a aromatické maso s lahodnou pikantní příchutí.
Nejčastěji kladené otázky
Otázka | Odpověď |
---|---|
Jak dlouho marinovat kuřecí stehna? | Marinování by mělo trvat minimálně hodinu, ideálně však nejméně 4 hodiny, aby se kořenění dostatečně vsáklo do masa. |
Jak poznám, že je kuřecí maso dostatečně upečené? | Nejjednodušším způsobem je použít teploměr na maso a zkontrolovat, zda dosáhla vnitřní teplota alespoň 75 stupňů Celsia. |
Co je nejlepší přílohou k kuřecím stehnům v troubě? | Skvělou volbou jsou pečené brambory, zeleninový salát nebo zapečená zelenina. Můžete si vybrat podle svých preferencí. |
Viz také: