Koprová omáčka recept se smetanou


Koprová omáčka s smetanou je klasická česká omáčka, která dodává pokrmům lahodnou a svěží chuť. Tato omáčka je oblíbená pro svou jednoduchost a výraznou příchuť. Připravte si ji doma a překvapte své blízké chutným pokrmem!

Potřebné suroviny:

  • 1 menší svazek čerstvého kopru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Omyjte koprový svazek a nasekejte ho jemně. Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kousky.

2. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji dozlatova, dokud nezměkne a nezíská lehkě zlatavou barvu.

3. Poté přidejte nasekaný kopr do pánve s cibulí a krátce restujte, aby se vůně kopru uvolnila.

4. Přisypte hladkou mouku a za stálého míchání restujte asi 2 minuty, dokud se mouka nezezlátne a nezačne lehce vonět.

5. Postupně přilijte smetanu ke šlehání a za stálého míchání omáčku nechte provařit, dokud nezhoustne a nekonzistencí připomíná hustší omáčku.

6. Omáčku dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte teplou k pokrmům dle vašeho výběru.

Tipy pro servírování:

– Koprovou omáčku s smetanou můžete podávat k vařeným bramborám jako přílohu nebo ji použít jako omáčku ke grilovanému masu či rybě.

– Při podávání můžete omáčku ozdobit čerstvými větvičkami kopru nebo přidat na jemno nakrájenou petržel.

Variace receptu:

– Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete do omáčky přidat také šťávu z poloviny citronu.

– Pro veganskou verzi omáčky můžete použít rostlinnou smetanu a rostlinné máslo.

Nejčastěji kladené otázky:

Zde jsou odpovědi na některé časté dotazy ohledně koprové omáčky s smetanou:

Otázka Odpověď
Je možné použít sušený kopr? Ano, můžete použít sušený kopr, ale pamatujte si, že čerstvý kopr dodá omáčce intenzivnější chuť a vůni.
Dá se omáčka připravit bez másla? Ano, pokud preferujete alternativu bez másla, můžete použít například rostlinné máslo nebo olej.
Je koprová omáčka vhodná pro vegetariány? Ano, pokud použijete rostlinné varianty smetany a másla, recept bude vhodný i pro vegetariány.

Další variace receptu:

– Pro zvýraznění chuti můžete přidat do omáčky trochu dijonské hořčice.

– Pro milovníky pikantních chutí můžete omáčku obohatit o nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář