Jak se dělá těsto na pizzu

Těsto na pizzu je základem každé skvělé pizzy. Jeho příprava vyžaduje správné ingredience, pečlivé měření a správnou techniku. V tomto článku si podrobně rozebereme postup, jak si připravit dokonalé těsto na pizzu, které vás okouzlí svou chutí a konzistencí.

Ingredience

Pro přípravu těsta na pizzu budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 300 ml teplé vody
  • 2 lžíce olivového oleje

Příprava

Začněte tím, že v míse smícháte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Poté přidejte teplou vodu a olivový olej. Pomalu míchejte, dokud se všechny ingredience spojí a vytvoří měkké těsto.

Poté těsto vyndejte z mísy a položte ho na pomoučený povrch. Hnětejte těsto rukama asi 5-10 minut, dokud není hladké a pružné. Přidejte trochu mouky, pokud je těsto příliš lepkavé.

Poté dejte těsto zpět do mísy, přikryjte ho čistým utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte ho kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, nebo dokud se zdvojnásobí objem.

Vytvoření pizzy

Po kynutí těsta ho rozválejte na pomoučeném povrchu do požadované tloušťky a tvaru. Poté přeneste těsto na pečicí papír a přidejte na něj oblíbené přísady jako omáčku, sýr a další náplně.

Pečte připravenou pizzu v předehřáté troubě na 220°C asi 10-15 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé a sýr rozpuštěný a bublinkový.

Tipy a triky

Pro ještě lepší výsledek si můžete připravit těsto den předem a nechat ho přes noc kynout v lednici. To těstu dodá ještě větší chuť a konzistenci.

Experimentujte s různými druhy mouky a přídavky, abyste dosáhli těsta přesně podle vašich preferencí.

Pamatujte, že příprava těsta na pizzu vyžaduje trochu trpělivosti a cviku, ale výsledek stojí za to. Takže neváhejte a vyzkoušejte si připravit vlastní těsto na pizzu a užijte si domácí italský zážitek!

Varianty těsta na pizzu

Kromě tradičního těsta na pizzu existuje mnoho variant, které můžete vyzkoušet. Zde je několik zajímavých:

Variant Popis
Těsto s rajčatovou omáčkou Těsto, které má již v sobě zabudovanou rajčatovou omáčku, což může zjednodušit proces přípravy pizzy.
Těsto s bylinkami Přidejte do těsta čerstvé bylinky jako bazalku, oregano nebo rozmarýn pro bohatší chuťový zážitek.
Těsto s česnekem Přidejte do těsta nasekaný česnek pro intenzivní a aromatickou chuť.

Nejčastěji kladené otázky

  • Je možné použít čerstvé droždí namísto sušeného?
  • Mohu použít jiný typ oleje než olivový?
  • Jak dlouho by mělo těsto kynout?
  • Dá se těsto na pizzu připravit bez cukru?

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář