Rajská omáčka s hovězím masem recept


Rajská omáčka s hovězím masem je jedním z těch klasických jídel, která nás vždycky potěší svou jednoduchostí a chutí. Tato lahodná omáčka se skvěle hodí k různým přílohám, jako jsou těstoviny, rýže nebo brambory, a je oblíbenou volbou nejen pro rodinné večeře, ale i pro hosty. Pokud hledáte recept na toto lahodné jídlo, jste na správném místě!

Přísady:

Pro přípravu rajské omáčky s hovězím masem budete potřebovat následující ingredience:

  • 500g hovězího masa (najlepší je krk nebo plec)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400g rajčat (můžete použít čerstvá nebo konzervovaná)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Masa nakrájejte na menší kousky, cibuli a česnek nasekejte nadrobno a rajčata nakrájejte na malé kousky, pokud používáte čerstvá.

2. Na pánvi si rozehřejte trochu olivového oleje a osmažte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a osmažte ho spolu s cibulí, dokud nezačne vonět.

3. Přidejte nakrájené hovězí maso a osmahněte ho ze všech stran, dokud nezezlátne.

4. Poté přidejte nakrájená rajčata, rajčatový protlak, cukr, oregano a tymián. Promíchejte a nechte omáčku dusit asi 20 minut na mírném ohni, dokud masa nezměkne a omáčka nezhoustne.

5. Omáčku dochuťte solí a pepřem podle chuti.

6. Podávejte rajskou omáčku s hovězím masem s čerstvou nasekanou petrželkou na ozdobu a jako přílohu si vyberte těstoviny, rýži nebo brambory.

Takto jednoduchý recept na rajskou omáčku s hovězím masem vám zaručeně zpříjemní večerní chvíle u stolu. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že si ho zamilujete stejně jako my!

Varianty omáčky:

Kromě klasické verze rajské omáčky s hovězím masem existují i zajímavé varianty této pochoutky. Jednou z možností je přidání různých druhů zeleniny, jako jsou papriky, cuketa nebo baklažán. Tyto ingredience mohou omáčce dodat zajímavou texturu a bohatší chuťový profil.

Další možností je experimentovat s bylinkami a kořením. Můžete přidat například čerstvou bazalku, rozmarýn nebo jalapeño papričky pro pikantnější verzi omáčky. Koření jako koriandr nebo kurkuma mohou také přidat zajímavý exotický nádech.

Časté dotazy:

Dotaz Odpověď
Jak dlouho se omáčka vaří? Omáčka se vaří asi 20 minut, než masa změknou a omáčka zhoustne.
Je možné použít jiné maso než hovězí? Ano, můžete experimentovat s jinými druhy masa, jako je kuřecí nebo vepřové.
Mohu omáčku připravit předem a ohřát si ji později? Ano, omáčku můžete připravit předem a ohřát si ji před podáváním.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář