Kynutý švestkový koláč s tvarohem a drobenkou recept

Vítejte u receptu na lahodný kynutý švestkový koláč s tvarohem a drobenkou, který se stane oblíbenou pochoutkou u celé vaší rodiny. Tento recept spojuje křehký těsto, sladké švestky a křupavou drobenku, čímž vytváří dokonalou kombinaci chutí. Připravte se na vůni a chuť, která vám rozzáří každý den!

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 150 g másla (na těsto)
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 250 g tvarohu
  • 500 g švestek
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 100 g másla (na drobenku)

Postup:

1. Nejprve si připravte kvásek. Rozdrobte droždí do teplého mléka a přidejte lžíci cukru a trochu mouky. Nechte kvásek kynout.

2. Mezitím si připravte těsto. Smíchejte mouku, cukr, máslo a vejce. Přidejte připravený kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte ho kynout asi hodinu.

3. Mezitím omyjte švestky, zbavte je pecky a nakrájejte na čtvrtky.

4. Po vykynutí těsta ho rozválejte a přeneste do vymazaného a moukou vysypaného plechu.

5. Na těsto nasypte tvaroh a rozprostřete ho po celém povrchu. Poté položte švestky na tvaroh.

6. Připravte si drobenku. Smíchejte mouku, cukr a vanilkový cukr. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a rukama promíchejte tak, aby vznikla hrubá drobenka.

7. Drobenku rovnoměrně rozprostřete na švestky.

8. Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 40-45 minut, nebo dokud není těsto zlatavé.

9. Hotový koláč nechte vychladnout, pokud vydržíte, a pak si ho můžete pochutnat s celou rodinou!

Tipy:

– Můžete do těsta přidat trochu citronové kůry pro osvěžující chuť.

– Pokud máte rádi větší křupavost, můžete do drobenky přidat trochu oříšků nebo lískových ořechů.

Možné variace a úpravy receptu:

Pokud máte rádi pestrost v chutích, můžete experimentovat s různými druhy ovoce. Namísto švestek můžete použít například jahody, maliny nebo meruňky. Každé ovoce dodá koláči unikátní chuťový profil.

Další možnosti drobenky:

Pro různorodost můžete vyzkoušet různé druhy drobenky. Místo klasické drobenky z mouky, cukru a másla můžete použít například ovesné vločky, kokosovou strouhu nebo strouhaný mandle. Tyto ingredience dodají koláči zajímavou texturu a chuť.

Ingredience Množství
Ovesné vločky 50 g
Kokosová strouha 50 g
Strouhané mandle 50 g

Bezlepková varianta:

Pokud máte bezlepkovou dietu nebo jste alergičtí na lepek, můžete těsto připravit pomocí bezlepkové mouky. Existuje mnoho druhů bezlepkových mouk, jako například rýžová, kokosová nebo mandlová mouka, které lze použít jako náhradu za klasickou pšeničnou mouku.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář