Sekaná z mletého masa je jedním z těch klasických pokrmů, které přináší pocit domova a pohody. Je to jednoduchá, chutná a výživná chuť, kterou mnoho lidí miluje. Ačkoli recepty na sekanou můžou mít různé varianty a přídavky, zde vám představíme jeden z nejoblíbenějších a osvědčených receptů.
Potřebné ingredience:
Pro přípravu sekané z mletého masa budete potřebovat následující ingredience:
- 500g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs obojího)
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 3 plátky suchého chleba
- 100 ml mléka
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného majoránky
- 2 lžíce oleje nebo másla na smažení
Postup:
1. Nejprve si připravíme suroviny. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Suchý chléb nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, necháme chvíli odpočívat, dokud se chléb nenasákne.
2. V míse smícháme mleté maso, nasekanou cibuli a česnek, namočený chléb, vejce, sůl, pepř, mletý kmín, mletou papriku a sušenou majoránku. Vše důkladně promícháme, dokud není směs homogenní.
3. Poté formujeme z připravené směsi sekanou placičky o tloušťce přibližně 2 cm.
4. Na pánvi si rozehřejeme olej nebo máslo a placičky sekané postupně smažíme z obou stran dozlatova.
5. Hotovou sekanou podáváme například s vařenými brambory, rýží nebo s čerstvou zeleninovou salátem.
Tipy a rady:
– Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete do směsi přidat trochu chilli papriky nebo pálivé omáčky.
– Můžete také přidat nastrouhaný tvrdý sýr do směsi, což dodá sekané zajímavou chuťovou variaci.
– Sekanou lze také pečeme v troubě místo smažení na pánvi. Vložíme ji do vymazaného pekáčku a pečeme při 180°C asi 30-40 minut, dokud není zlatavá.
Závěr:
Recept na sekanou z mletého masa je skvělou volbou pro rychlý, chutný a výživný oběd či večeři. S jednoduchými surovinami a snadným postupem můžete připravit lahodný pokrm, který si oblíbí celá rodina. Tak neváhejte a vyzkoušejte tento recept již dnes!
Další možnosti přípravy:
Kromě klasického receptu na sekanou z mletého masa existují i další zajímavé varianty, které můžete vyzkoušet. Jednou z nich je například přidání nastrouhané mrkve do směsi, což dodá jídlu hezkou barvu a lehkou sladkou příchuť.
Další možností je experimentovat s kořením. Můžete přidat do směsi například tymián, rozmarýn nebo koriandr, abyste přinesli do sekané nové aroma a chuťový zážitek.
Časté dotazy:
Otázka | Odpověď |
---|---|
Jak dlouho se sekaná peče v troubě? | Při pečení v troubě se sekaná obvykle peče přibližně 30-40 minut na teplotě 180°C. |
Je možné použít jiné maso než hovězí nebo vepřové? | Ano, můžete experimentovat s různými druhy masa podle vašich preferencí. Například kozí nebo jehněčí maso může dodat sekané zajímavou chuť. |
Mohu sekanou připravit i bez vajíčka? | Ano, vajíčko není nezbytné, ale pomáhá spojit směs a dodat jí lepší konzistenci. Můžete ho nahradit rostlinným ztužovačem, jako je například lněné semínko namočené ve vodě. |
Nový způsob podávání:
Kromě klasického podávání sekané s bramborami či rýží můžete vyzkoušet nové způsoby podávání. Sekanou můžete například servírovat v houskovém knedlíku, což dodá jídlu zajímavý vzhled a další texturu.
Další možností je připravit sekanou jako součást sendviče. Zabalte ji do čerstvé bagety nebo do chleba a doplňte zeleninovými plátky a omáčkami podle vašeho gusta.
Tipy na uskladnění:
Pokud vám zbyde sekaná, můžete ji uložit do lednice nebo mrazáku. V chladničce vydrží přibližně 2-3 dny, v mrazáku pak až několik týdnů. Při podávání ji stačí zahřát v mikrovlnné troubě nebo opéct na pánvi.
Viz také: