Recept na sekanou z mletého masa


Sekaná z mletého masa je jedním z těch klasických pokrmů, které přináší pocit domova a pohody. Je to jednoduchá, chutná a výživná chuť, kterou mnoho lidí miluje. Ačkoli recepty na sekanou můžou mít různé varianty a přídavky, zde vám představíme jeden z nejoblíbenějších a osvědčených receptů.

Potřebné ingredience:

Pro přípravu sekané z mletého masa budete potřebovat následující ingredience:

  • 500g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs obojího)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 3 plátky suchého chleba
  • 100 ml mléka
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného majoránky
  • 2 lžíce oleje nebo másla na smažení

Postup:

1. Nejprve si připravíme suroviny. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Suchý chléb nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, necháme chvíli odpočívat, dokud se chléb nenasákne.

2. V míse smícháme mleté maso, nasekanou cibuli a česnek, namočený chléb, vejce, sůl, pepř, mletý kmín, mletou papriku a sušenou majoránku. Vše důkladně promícháme, dokud není směs homogenní.

3. Poté formujeme z připravené směsi sekanou placičky o tloušťce přibližně 2 cm.

4. Na pánvi si rozehřejeme olej nebo máslo a placičky sekané postupně smažíme z obou stran dozlatova.

5. Hotovou sekanou podáváme například s vařenými brambory, rýží nebo s čerstvou zeleninovou salátem.

Tipy a rady:

– Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete do směsi přidat trochu chilli papriky nebo pálivé omáčky.

– Můžete také přidat nastrouhaný tvrdý sýr do směsi, což dodá sekané zajímavou chuťovou variaci.

– Sekanou lze také pečeme v troubě místo smažení na pánvi. Vložíme ji do vymazaného pekáčku a pečeme při 180°C asi 30-40 minut, dokud není zlatavá.

Závěr:

Recept na sekanou z mletého masa je skvělou volbou pro rychlý, chutný a výživný oběd či večeři. S jednoduchými surovinami a snadným postupem můžete připravit lahodný pokrm, který si oblíbí celá rodina. Tak neváhejte a vyzkoušejte tento recept již dnes!

Další možnosti přípravy:

Kromě klasického receptu na sekanou z mletého masa existují i další zajímavé varianty, které můžete vyzkoušet. Jednou z nich je například přidání nastrouhané mrkve do směsi, což dodá jídlu hezkou barvu a lehkou sladkou příchuť.

Další možností je experimentovat s kořením. Můžete přidat do směsi například tymián, rozmarýn nebo koriandr, abyste přinesli do sekané nové aroma a chuťový zážitek.

Časté dotazy:

Otázka Odpověď
Jak dlouho se sekaná peče v troubě? Při pečení v troubě se sekaná obvykle peče přibližně 30-40 minut na teplotě 180°C.
Je možné použít jiné maso než hovězí nebo vepřové? Ano, můžete experimentovat s různými druhy masa podle vašich preferencí. Například kozí nebo jehněčí maso může dodat sekané zajímavou chuť.
Mohu sekanou připravit i bez vajíčka? Ano, vajíčko není nezbytné, ale pomáhá spojit směs a dodat jí lepší konzistenci. Můžete ho nahradit rostlinným ztužovačem, jako je například lněné semínko namočené ve vodě.

Nový způsob podávání:

Kromě klasického podávání sekané s bramborami či rýží můžete vyzkoušet nové způsoby podávání. Sekanou můžete například servírovat v houskovém knedlíku, což dodá jídlu zajímavý vzhled a další texturu.

Další možností je připravit sekanou jako součást sendviče. Zabalte ji do čerstvé bagety nebo do chleba a doplňte zeleninovými plátky a omáčkami podle vašeho gusta.

Tipy na uskladnění:

Pokud vám zbyde sekaná, můžete ji uložit do lednice nebo mrazáku. V chladničce vydrží přibližně 2-3 dny, v mrazáku pak až několik týdnů. Při podávání ji stačí zahřát v mikrovlnné troubě nebo opéct na pánvi.

Viz také:

Photo of author

Brad

Napsat komentář