Chcete-li připravit skvělé karbanátky, které budou nejen lahodné, ale i plné živin, zkuste tento recept na karbanátky z červené čočky. Červená čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo, což z ní činí skvělou alternativu k masu pro vegetariány nebo ty, kteří se chtějí stravovat zdravěji. S tímto receptem můžete snadno připravit chutné karbanátky, které si oblíbí celá rodina.
Potřebné suroviny:
- 1 šálek červené čočky
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nastrouhaná
- ½ šálku strouhanky
- 1 vejce
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného kmínu
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
Nejprve si připravte červenou čočku. Důležité je čočku důkladně opláchnout pod tekoucí vodou. Poté dejte čočku do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla úplně ponořená. Přiveďte k varu a vařte podle pokynů na obalu, obvykle asi 15-20 minut, nebo dokud není čočka měkká.
Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli nakrájejte na drobné kousky a nastrouhejte mrkev. Česnek nasekejte na jemné plátky.
Po uvaření čočky ji sceďte a nechte chvíli vychladnout. Poté ji dejte do mixéru společně s nakrájenou cibulí, nastrouhanou mrkví a nasekaným česnekem. Přidejte také vejce, strouhanku a koření – mletý kmín, papriku, sušený kmín, sůl a pepř.
Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Pokud je směs příliš řídká, přidejte ještě trochu strouhanky. Naopak, pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody.
Rozpalte pánviči a přidejte olivový olej. Až bude olej horký, lžící vybírejte směs a tvarujte ji do karbanátků. Smažte karbanátky z obou stran, dokud nebudou zlatě hnědé.
Hotové karbanátky můžete servírovat teplé s přílohou podle vašeho výběru, například s bramborovou kaší, rýží nebo salátem. Dobrou chuť!
Varianty receptu
Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, můžete vyzkoušet různé varianty tohoto receptu na karbanátky z červené čočky. Místo červené čočky můžete například použít zelenou nebo hnědou čočku pro jiný chuťový zážitek. Také můžete přidat do směsi další ingredience podle svého gusta, jako jsou nasekaná zelená paprika, petrželka nebo koriandr.
Zdravé alternativy
Pro ještě zdravější verzi karbanátků můžete zvážit pečení namísto smažení. Stačí připravit plech, vystelit ho pečicím papírem a formovat karbanátky. Poté je dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte asi 20-25 minut, dokud nebudou zlatě hnědé.
Ingredience | Množství |
---|---|
Červená čočka | 1 šálek |
Cibule | 1 ks |
Česnek | 2 stroužky |
Mrkev | 1 ks |
Strouhanka | ½ šálku |
Vejce | 1 ks |
Mletý kmín | 1 lžička |
Mletá paprika | 1 lžička |
Sušený kmín | 1 lžička |
Sůl | 1 lžička |
Černý pepř | ¼ lžičky |
Olivový olej | 2 lžíce |
Nejčastěji kladené otázky
- Je možné použít jiné koření než je uvedeno v receptu?
- Mohu přidat do směsi další zeleninu?
- Je možné použít jiný typ oleje pro smažení karbanátků?
- Dají se karbanátky z červené čočky zamrazit a později ohřát?
Viz také: