Recept na beránka do keramické formy

Blíží se velikonoční svátky a s nimi i tradice připravovat lahodné pokrmy pro rodinu a přátele. Jedním z těchto tradičních jídel je i beránek, symbolizující nejen Velikonoce, ale také nový začátek a naději. Pokud hledáte recept na beránka do keramické formy, máme pro vás skvělý návod, jak připravit toto lahodné jídlo s lehkostí a elegancí.

Potřebné ingredience:

  • 1 beránek (cca 1,5-2 kg)
  • 500 g brambor
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • Čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petržel)
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravíme beránka. Důkladně ho omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Vnitřek beránka vyčistíme a osušíme.

2. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme a necháme celý. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.

3. V malé míse smícháme olivový olej s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.

4. Beránka natřeme směsí olivového oleje s bylinkami ze všech stran, včetně vnitřku.

5. V keramické formě rovnoměrně rozložíme nakrájené brambory, cibuli, česnek a mrkev. Na tyto zeleninové postelce položíme beránka.

6. Formu s beránkem vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 2-2,5 hodiny, případně déle, dokud není beránek zlatavě hnědý a křehký.

Podávání:

Po upečení beránka necháme chvíli odpočinout, aby maso zůstalo šťavnaté. Poté ho můžeme krájet na porce a podávat spolu se zeleninou a bramborami. Doporučujeme k podávání čerstvý salát nebo omáčku podle chuti.

S touto recepturou na beránka do keramické formy si jistě získáte uznání od svých blízkých. Je to tradiční pokrm s moderním přesahem, který zaručeně zpříjemní vaše velikonoční svátky.

Alternativní přílohy

Kromě brambor lze k beránkovi do keramické formy podávat i další zajímavé přílohy. Mezi ty oblíbené patří například květák zapečený s máslem a strouhaným sýrem nebo dušená zelenina s bylinkovým máslem. Tyto alternativy dodají pokrmu zajímavou chuťovou variaci.

Další inspirace pro podávání

Pro úplný gastronomický zážitek doporučujeme při servírování beránka použít originální dekorace a aranžmá na talíři. Můžete vyzkoušet například ozdobit pokrm čerstvými bylinkami nebo citronovými plátky, které dodají jídlu svěžest a barevnost.

Příloha Recept
Květák zapečený s máslem a sýrem Na plechu v troubě zapečeme květák politý máslem a posypaný strouhaným sýrem dozlatova.
Dušená zelenina s bylinkovým máslem Různé druhy zeleniny dusíme na pánvi s máslem a dochutíme čerstvými bylinkami.

Nejčastěji kladené otázky

Zde uvádíme některé časté dotazy týkající se receptu na beránka do keramické formy:

  • Jak dlouho trvá příprava beránka?
  • Jak poznám, že je beránek dostatečně upečený?
  • Lze použít jiné druhy masa než beránek?
  • Je možné recept upravit pro vegetariány?

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář