Blíží se velikonoční svátky a s nimi i tradice připravovat lahodné pokrmy pro rodinu a přátele. Jedním z těchto tradičních jídel je i beránek, symbolizující nejen Velikonoce, ale také nový začátek a naději. Pokud hledáte recept na beránka do keramické formy, máme pro vás skvělý návod, jak připravit toto lahodné jídlo s lehkostí a elegancí.
Potřebné ingredience:
- 1 beránek (cca 1,5-2 kg)
- 500 g brambor
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev
- Čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petržel)
- Olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
1. Nejprve si připravíme beránka. Důkladně ho omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Vnitřek beránka vyčistíme a osušíme.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme a necháme celý. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. V malé míse smícháme olivový olej s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
4. Beránka natřeme směsí olivového oleje s bylinkami ze všech stran, včetně vnitřku.
5. V keramické formě rovnoměrně rozložíme nakrájené brambory, cibuli, česnek a mrkev. Na tyto zeleninové postelce položíme beránka.
6. Formu s beránkem vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 2-2,5 hodiny, případně déle, dokud není beránek zlatavě hnědý a křehký.
Podávání:
Po upečení beránka necháme chvíli odpočinout, aby maso zůstalo šťavnaté. Poté ho můžeme krájet na porce a podávat spolu se zeleninou a bramborami. Doporučujeme k podávání čerstvý salát nebo omáčku podle chuti.
S touto recepturou na beránka do keramické formy si jistě získáte uznání od svých blízkých. Je to tradiční pokrm s moderním přesahem, který zaručeně zpříjemní vaše velikonoční svátky.
Alternativní přílohy
Kromě brambor lze k beránkovi do keramické formy podávat i další zajímavé přílohy. Mezi ty oblíbené patří například květák zapečený s máslem a strouhaným sýrem nebo dušená zelenina s bylinkovým máslem. Tyto alternativy dodají pokrmu zajímavou chuťovou variaci.
Další inspirace pro podávání
Pro úplný gastronomický zážitek doporučujeme při servírování beránka použít originální dekorace a aranžmá na talíři. Můžete vyzkoušet například ozdobit pokrm čerstvými bylinkami nebo citronovými plátky, které dodají jídlu svěžest a barevnost.
Příloha | Recept |
---|---|
Květák zapečený s máslem a sýrem | Na plechu v troubě zapečeme květák politý máslem a posypaný strouhaným sýrem dozlatova. |
Dušená zelenina s bylinkovým máslem | Různé druhy zeleniny dusíme na pánvi s máslem a dochutíme čerstvými bylinkami. |
Nejčastěji kladené otázky
Zde uvádíme některé časté dotazy týkající se receptu na beránka do keramické formy:
- Jak dlouho trvá příprava beránka?
- Jak poznám, že je beránek dostatečně upečený?
- Lze použít jiné druhy masa než beránek?
- Je možné recept upravit pro vegetariány?
Viz také: