Kynutý koláč se švestkami a drobenkou

Kynutý koláč se švestkami a drobenkou je lahodný dezert, kterým si můžete zpříjemnit odpoledne či večer. Tento recept kombinuje křehký těsto, šťavnaté švestky a křupavou drobenku, čímž vytváří dokonalou harmonii chutí a textur.

Příprava těsta

Nejdůležitější částí kynutého koláče je samozřejmě těsto. Pro tento recept budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 kvasnicového kvásku
  • 100 ml mléka

Nejprve si připravte kvásek. Rozpusťte ho v teplém mléce spolu s cukrem a nechte vzejít. Mezitím smíchejte mouku s máslem, přidejte vejce, vanilkový extrakt a sůl. Nakonec přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout asi hodinu.

Příprava švestkové náplně

Mezitím co těsto kynete, připravte si švestkovou náplň:

  • 500 g čerstvých švestek
  • 50 g cukru
  • 1 lžičku skořice
  • šťáva z 1 citronu

Švestky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte je s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Nechte chvíli odležet, aby se aroma dobře propojilo.

Příprava drobenky

Drobenka je tou správnou tečkou na i u kynutého koláče se švestkami. Budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru

Smíchejte mouku s cukrem a nakrájeným máslem do drobenky. Měla by vám vzniknout hrudkovitá směs, kterou poté rozprostřete na švestkovou náplň.

Péče o koláč

Nakonec dejte kynuté těsto do vymazané a vysypané formy a rozprostřete na něj švestkovou náplň. Na vrch posypte drobenkou a nechte ještě asi 20 minut kynout. Poté dejte koláč péct do předehřáté trouby na 180°C asi 30-40 minut, dokud není zlatavý.

Podávání

Kynutý koláč se švestkami a drobenkou je nejlépe podávat ještě teplý, s odšťavněným ovocem a kávou nebo čajem. Můžete ho také ozdobit šlehačkou nebo vanilkovým krémem. Tento dezert je skvělým způsobem, jak oslavit sezónu švestek a rozhodně si ho oblíbíte i vaši hosté.

Možné variace a úpravy receptu

Kynutý koláč se švestkami a drobenkou lze upravit podle vašich preferencí a dostupných ingrediencí. Zde je několik návrhů:

Varianty těsta Další přísady do náplně
Použití žitné nebo pšeničné mouky Přidání ořechů (např. mandle, vlašské ořechy)
Přidání strouhanky z citronové kůry do těsta Výměna švestek za jiné pevné ovocné druhy, jako jsou meruňky nebo broskve
Použití kvasnicového kvásku nebo instantního droždí Přidání špetky mleté skořice do drobenky

Další inspirace pro podávání

Kromě tradičního podávání se kynutým koláčem se švestkami a drobenkou existuje mnoho dalších kreativních způsobů, jak ho servírovat:

  • Zkuste ho podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny pro výraznější kontrast teplého a studeného.
  • Posypání povrchu koláče skořicovým cukrem před pečením pro ještě intenzivnější chuťový zážitek.
  • Podávání s domácí povidlovou polevou pro přidanou sladkost a hladkou texturu.

Nejčastěji kladené otázky

Zde jsou odpovědi na některé nejčastější dotazy ohledně přípravy kynutého koláče se švestkami a drobenkou:

  • Je možné připravit těsto předem?
    Ano, těsto můžete připravit a nechat kynout přes noc v lednici, což usnadní přípravu dezertu příští den.
  • Jak dlouho vydrží kynutý koláč čerstvý?
    Nejlépe chutná, když je konzumován během prvního dne, ale lze ho uchovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 2-3 dny.
  • Lze tento recept upravit pro bezlepkovou dietu?
    Ano, můžete použít bezlepkovou mouku a zajistit, aby všechny další přísady byly bezlepkové.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář