Dnešním tématem bude lahodný borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou. Tento pokrm spojuje pikantní chuť tvarohu s osvěžující kyselostí zakysané smetany a sladkostí čerstvých borůvek. Připravte se na výlet do světa kulinářských radovánek, který vám přinese tento jedinečný dezert.
Ingredience:
Pro přípravu tohoto lahodného koláče budete potřebovat následující ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 250 g tvarohu
- 200 ml zakysané smetany
- 200 g čerstvých borůvek
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka soli
Postup:
1. Nejprve si připravte těsto. Smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem a solí. Přidejte nakrájené máslo a prsty jej vpracujte do mouky, dokud nevznikne drobivá směs.
2. Poté přidejte cukr a vejce a rychle zpracujte do hladkého těsta. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice.
3. Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a zakysanou smetanou, dokud nedostanete hladkou hmotu.
4. Po 30 minutách vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nalijte na něj připravenou náplň a rozprostřete ji po celém těstě.
5. Na závěr posypejte koláč čerstvými borůvkami a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu 30-35 minut, nebo dokud těsto nezezlátne.
Podávání:
Hotový borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou podávejte teplý nebo studený podle vaší preference. Skvěle chutná s hrnkovou kávou nebo čajem. Bon appétit!
Možné variace a doporučení:
Pokud máte rádi pestrou paletu chutí, můžete do náplně přidat také jemně nastrouhanou kůru z citrusového ovoce, jako je citron nebo pomeranč, pro osvěžující nádech. Alternativně můžete místo borůvek použít jiné čerstvé ovocné plody, jako jsou maliny, jahody nebo třešně, podle sezónní dostupnosti a vašich preferencí.
Doporučení pro bezlepkovou variantu:
Pro bezlepkovou verzi tohoto koláče můžete použít bezlepkovou mouku a ověřte, že všechny ostatní ingredience jsou také bezlepkové. Tímto způsobem si mohou pochutnat na tomto lahodném dezertu i lidé s celiakií nebo ti, kteří se snaží omezit příjem lepku.
Ingredience | Množství |
---|---|
Bezlepková mouka | 250 g |
Máslo | 150 g |
Cukr | 100 g |
Vejce | 1 ks |
Tvaroh | 250 g |
Zakysaná smetana | 200 ml |
Čerstvé ovoce (dle preference) | 200 g |
Vanilkový cukr | 1 ks |
Kypřící prášek | 1 lžička |
Špetka soli |
Nejčastěji kladené otázky:
1. Mohu použít jiné ovoce než borůvky?
Odpověď: Ano, můžete použít jakékoliv jiné čerstvé ovoce dle vaší preference.
2. Je možné tento koláč upéct bez lepku?
Odpověď: Ano, můžete použít bezlepkovou mouku a ověřit, že všechny ostatní ingredience jsou také bezlepkové.
3. Jak dlouho mohu uchovávat hotový koláč?
Odpověď: Hotový koláč lze uchovávat v chladničce po dobu 2-3 dnů, ale doporučuje se konzumovat co nejdříve pro optimální čerstvost.
Viz také: