Vepřová pečeně plátky recept v troubě


Vepřová pečeně plátky recept v troubě je skvělou volbou pro ty, kteří milují jednoduchá, chutná a lahodná jídla. Tato metoda přípravy vepřové pečeně zaručuje šťavnaté a měkké maso, které se rozplývá na jazyku. S trochou přípravy a lásky můžete připravit tento skvostný pokrm, který oslní vaše chuťové buňky a udělá radost vašim blízkým. Níže najdete podrobný recept na vepřovou pečeni plátky v troubě, který vás provede krok za krokem celým procesem.

Potřebné suroviny

Pro přípravu vepřové pečeně plátky v troubě budete potřebovat následující suroviny:

  • 500g vepřových plátků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Na ozdobu: čerstvá petrželka

Postup přípravy

1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C.

2. Vezměte si vepřové plátky a očistěte je od případných přebytečných tuků. Poté je osušte papírovou utěrkou.

3. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli do zlatova. Poté přidejte česnek a nechte ho restovat spolu s cibulí asi 2 minuty, dokud nezačne uvolňovat vůni.

4. Mezitím si smíchejte mletou papriku, tymián, sůl a pepř ve skleněné misce. Tuto směs pak vmasírujte do vepřových plátků z obou stran.

5. Na stejné pánvi, kde jste osmahnuli cibuli a česnek, přidejte vepřové plátky a osmažte je z obou stran dozlatova.

6. Poté vepřové plátky přeneste do pekáčku a zalijte je kuřecím vývarem.

7. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud maso nezměkne a nezíská zlatohnědou barvu.

8. Mezitím si připravte omáčku. V pánvi, ve které jste smažili vepřové plátky, přidejte hladkou mouku a promíchejte s přebytkem oleje a šťávy z masa. Vařte omáčku asi 5 minut, dokud nezhoustne.

9. Po upečení vepřových plátků je vyndejte z trouby, podávejte s připravenou omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou.

Tipy a triky

– Můžete přidat do omáčky trochu smetany pro zjemnění chuti.

– Doporučujeme podávat vepřové plátky s bramborovou kaší nebo vařeným rýží jako přílohou.

– Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat do směsi papriky trochu červeného pepře.

Takto připravená vepřová pečeně plátky v troubě je skvělou volbou pro rodinné večeře nebo oslavy s přáteli. Je jednoduchá na přípravu a skvěle chutná. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že si ho zamilujete!

Alternativní přílohy

Kromě tradičních příloh jako jsou bramborová kaše nebo rýže existuje mnoho dalších možností, které mohou skvěle doplnit vepřovou pečeni plátky v troubě.

– Jednou z alternativ může být zeleninový salát s různými druhy listové zeleniny, rajčaty, okurkami a avokádem. Salát můžete dochutit oblíbeným dresinkem nebo jednoduchou vinaigrette.

– Další možností je příloha z pečené zeleniny, jako jsou například pečené brambory se slaninou a rozmarýnem. Stačí brambory nakrájet na plátky, přidat na ně trochu olivového oleje, rozmarýn a solit. Poté je dejte péct do trouby spolu s vepřovou pečení a nechte je získat hezkou zlatohnědou barvu.

Časté dotazy

Dotaz Odpověď
Je možné použít jiný druh masa? Ano, recept lze upravit pro použití jiného druhu masa, jako je kuřecí nebo krůtí.
Jak dlouho trvá pečení vepřových plátků v troubě? Obvykle trvá pečení asi 30-40 minut, ale čas se může lišit v závislosti na tloušťce plátků a vlastnostech trouby.
Mohu použít instantní vývar? Ano, můžete použít instantní vývar, ale doporučuje se použití domácího kuřecího vývaru pro lepší chuť.

Další chuťové varianty

– Pro pestřejší chuť můžete do směsi mleté papriky a tymiánu přidat také sušený rozmarýn nebo oregano.

– Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete do omáčky přidat kromě červeného pepře také trochu chilli prášku pro ostrou chuť.

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář