Vepřová pečeně plátky recept v troubě je skvělou volbou pro ty, kteří milují jednoduchá, chutná a lahodná jídla. Tato metoda přípravy vepřové pečeně zaručuje šťavnaté a měkké maso, které se rozplývá na jazyku. S trochou přípravy a lásky můžete připravit tento skvostný pokrm, který oslní vaše chuťové buňky a udělá radost vašim blízkým. Níže najdete podrobný recept na vepřovou pečeni plátky v troubě, který vás provede krok za krokem celým procesem.
Potřebné suroviny
Pro přípravu vepřové pečeně plátky v troubě budete potřebovat následující suroviny:
- 500g vepřových plátků
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- Na ozdobu: čerstvá petrželka
Postup přípravy
1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C.
2. Vezměte si vepřové plátky a očistěte je od případných přebytečných tuků. Poté je osušte papírovou utěrkou.
3. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli do zlatova. Poté přidejte česnek a nechte ho restovat spolu s cibulí asi 2 minuty, dokud nezačne uvolňovat vůni.
4. Mezitím si smíchejte mletou papriku, tymián, sůl a pepř ve skleněné misce. Tuto směs pak vmasírujte do vepřových plátků z obou stran.
5. Na stejné pánvi, kde jste osmahnuli cibuli a česnek, přidejte vepřové plátky a osmažte je z obou stran dozlatova.
6. Poté vepřové plátky přeneste do pekáčku a zalijte je kuřecím vývarem.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud maso nezměkne a nezíská zlatohnědou barvu.
8. Mezitím si připravte omáčku. V pánvi, ve které jste smažili vepřové plátky, přidejte hladkou mouku a promíchejte s přebytkem oleje a šťávy z masa. Vařte omáčku asi 5 minut, dokud nezhoustne.
9. Po upečení vepřových plátků je vyndejte z trouby, podávejte s připravenou omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou.
Tipy a triky
– Můžete přidat do omáčky trochu smetany pro zjemnění chuti.
– Doporučujeme podávat vepřové plátky s bramborovou kaší nebo vařeným rýží jako přílohou.
– Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat do směsi papriky trochu červeného pepře.
Takto připravená vepřová pečeně plátky v troubě je skvělou volbou pro rodinné večeře nebo oslavy s přáteli. Je jednoduchá na přípravu a skvěle chutná. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že si ho zamilujete!
Alternativní přílohy
Kromě tradičních příloh jako jsou bramborová kaše nebo rýže existuje mnoho dalších možností, které mohou skvěle doplnit vepřovou pečeni plátky v troubě.
– Jednou z alternativ může být zeleninový salát s různými druhy listové zeleniny, rajčaty, okurkami a avokádem. Salát můžete dochutit oblíbeným dresinkem nebo jednoduchou vinaigrette.
– Další možností je příloha z pečené zeleniny, jako jsou například pečené brambory se slaninou a rozmarýnem. Stačí brambory nakrájet na plátky, přidat na ně trochu olivového oleje, rozmarýn a solit. Poté je dejte péct do trouby spolu s vepřovou pečení a nechte je získat hezkou zlatohnědou barvu.
Časté dotazy
Dotaz | Odpověď |
---|---|
Je možné použít jiný druh masa? | Ano, recept lze upravit pro použití jiného druhu masa, jako je kuřecí nebo krůtí. |
Jak dlouho trvá pečení vepřových plátků v troubě? | Obvykle trvá pečení asi 30-40 minut, ale čas se může lišit v závislosti na tloušťce plátků a vlastnostech trouby. |
Mohu použít instantní vývar? | Ano, můžete použít instantní vývar, ale doporučuje se použití domácího kuřecího vývaru pro lepší chuť. |
Další chuťové varianty
– Pro pestřejší chuť můžete do směsi mleté papriky a tymiánu přidat také sušený rozmarýn nebo oregano.
– Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete do omáčky přidat kromě červeného pepře také trochu chilli prášku pro ostrou chuť.
Viz také: