Nepečený dort ze zakysané smetany a šlehačky

Nepečený dort ze zakysané smetany a šlehačky je lahodná pochoutka, která osloví každého milovníka sladkostí. Jeho příprava je relativně jednoduchá a není třeba ani zapínat troubu. Stačí pár ingrediencí a trocha času a můžete mít připravený skvostný dezert, který si budete užívat s rodinou a přáteli.

Přísady:

  • 200g plátkové čokolády
  • 400ml zakysané smetany
  • 200ml šlehačky
  • 100g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 100g rozinky (volitelné)
  • 100g ořechy (volitelné)

Postup:

Nejprve rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Poté ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

V míse smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladkou hmotu.

V samostatné míse ušlehejte šlehačku do tuhého. Poté ji opatrně vmíchejte do směsi zakysané smetany a čokolády. Pokud máte rádi trochu křupavosti, můžete přidat rozinky nebo nasekané ořechy.

Dortovou formu (ideálně průměru 20 cm) vystelte potravinářskou fólií a na dno nalijte část směsi. Pak přidejte vrstvu kakaového prášku a opět pokračujte další vrstvou směsi. Postup opakujte, dokud nemáte všechny ingredience spotřebované.

Dort nechte minimálně 4 hodiny odpočinout v lednici. Ideálně je nechat ho přes noc, aby se dokonale ztuhnul.

Podávání:

Nepečený dort ze zakysané smetany a šlehačky podávejte ozdobený kakaovým práškem, plátky čokolády nebo čerstvým ovocem podle vaší fantazie. Krájejte ho na krásné porce a podávejte jako lahodný dezert k dobré kávě či čaji.

Varianty příchutí:

Kromě klasické verze nepečeného dortu ze zakysané smetany a šlehačky existuje mnoho variant, které můžete vyzkoušet podle svého gusta. Například můžete přidat do směsi čerstvé ovoce jako jahody, maliny nebo borůvky pro osvěžující a barevnou chuťovou bombu. Další možností je zamíchat do směsi trochu mleté skořice nebo rumovou esenci pro pikantnější aroma.

Tabulka s různými příchutěmi:

Příchuť Použité ingredience
Jahodová Čerstvé jahody, zakysaná smetana, šlehačka, čokoláda
Malinová Čerstvé maliny, zakysaná smetana, šlehačka, čokoláda
Borůvková Čerstvé borůvky, zakysaná smetana, šlehačka, čokoláda
Vanilková s rumem Rumová esence, vanilkový extrakt, zakysaná smetana, šlehačka, čokoláda

Nejčastěji kladené otázky:

  • Jak dlouho vydrží nepečený dort ve lednici?
  • Lze použít jiné ovoce než v receptu?
  • Můžu použít hořkou čokoládu místo mléčné?
  • Jaký je rozdíl mezi zakysanou smetanou a kysanou smetanou?

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář