Kynutý švestkový koláč s mákem a drobenkou


Kynutý švestkový koláč s mákem a drobenkou je lahodná pochoutka, která spojuje bohaté chuťové kontrasty a vytváří tak nezapomenutelný zážitek pro vaše chuťové buňky. Tato lahůdka je oblíbená nejen pro svou vynikající chuť, ale také pro svou vůni, která naplňuje vaši kuchyni a vás samotné pocitem útulna a pohody.

Tento koláč má své kořeny v tradiční české kuchyni, kde je švestka velmi oblíbeným ovocem pro různé druhy dezertů a koláčů. Kombinace švestek s mákem a drobenkou dodává tomuto koláči unikátní charakter a zaručuje, že si získá přízeň jak milovníků sladkého, tak i těch, kteří preferují trochu více pikantní chuťové nuance.

Příprava kynutého těsta

Základem pro tento skvělý koláč je samozřejmě kynuté těsto, které dodává jemnou a vláčnou texturu. Pro přípravu těsta budete potřebovat hladkou mouku, droždí, mléko, cukr, máslo a vejce. Těsto nechte v teple kynout, dokud se ne zdvojnásobí svůj objem.

Příprava náplně

Mezitím co se těsto kynulo, můžete připravit náplň pro koláč. Švestky očistěte a rozkrojte na poloviny, odstraňte pecky a nakrájejte na tenké plátky. Mák smíchejte s cukrem a trochou rumu, aby získal výraznější chuť.

Příprava drobenky

Drobenka na povrchu koláče dodává jeho charakteristickou křupavost a chuť. Smíchejte mouku, máslo a cukr do konzistence hrubé strouhanky. Přidejte trochu mletých vlašských ořechů pro extra chuťový zážitek.

Sestavení a pečení koláče

Když je těsto dobře vykynuté, rozválejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozprostřete vrstvu nakrájených švestek a posypte je směsí máku a cukru. Na vrch pak rozetřete připravenou drobenku a dejte koláč péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu asi 30-35 minut, nebo dokud není zlatavě hnědý.

Podávání

Hotový kynutý švestkový koláč s mákem a drobenkou je nejlépe podávat ještě teplý, ideálně s kávou nebo čajem. Pokud si chcete dopřát ještě větší luxus, můžete ho posypat šťavnatými kousky čerstvého ovoce nebo přidat kousek vanilkové zmrzliny.

Tato lahůdka je skvělou volbou pro rodinné oslavy, slavnostní příležitosti nebo jen jako pochoutka na odpolední svačinu. Jeho bohaté chutě a jemná textura si získají srdce každého, kdo si ho ochutná. Tak proč si ho nevyzkoušet připravit právě dnes?

Alternativní příprava drobenky s ořechy

Pro zajímavou variantu drobenky můžete vyzkoušet přidat do směsi mleté vlašské ořechy. Ty dodají koláči ještě intenzivnější chuťovou dimenzi a zároveň přinesou bohatší texturu. Stačí jednoduše přidat mleté ořechy do směsi mouky, másla a cukru podle vaší chuti a připravit drobenku dle klasického postupu.

Jak uchovat čerstvost koláče?

Pokud byste chtěli zachovat svůj kynutý švestkový koláč s mákem a drobenkou čerstvý co nejdéle, doporučuje se skladovat ho v uzavřené nádobě nebo dobře zabalit do potravinářské fólie. Ideálně konzumovat do 2-3 dnů od přípravy, aby si zachoval svou šťavnatost a chuť.

Položka Množství
Hladká mouka 300 g
Droždí 1 sáček
Mléko 150 ml
Cukr 3 lžíce
Máslo 80 g
Vejce 1 kus

Existují varianty náplně?

Ano, existuje mnoho variant náplně pro tento koláč. Místo švestek můžete vyzkoušet jiné druhy ovoce jako třeba meruňky, hrušky nebo jablečný kompot. Experimentujte s různými kombinacemi a objevte svou oblíbenou chuť.

Viz také:

Photo of author

Ctibor

Napsat komentář