Jogurtový koláč s ovocem a drobenkou


Jogurtový koláč s ovocem a drobenkou je lahodná dezertní pochoutka, která oslní každého svou jedinečnou kombinací chutí a textur. Tento koláč je ideální volbou pro každou příležitost, od rodinných oslav po společenské setkání. Jeho svěží chuť jogurtu se skvěle doplňuje s kyselkavou ovocnou náplní a křupavou drobenkou, čímž vytváří dokonalou harmonii v každém soustu.

Příprava těsta

Základem tohoto koláče je nadýchané těsto, které se připravuje z jednoduchých ingrediencí. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g jogurtu
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Postupujte takto:

  1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva.
  2. Přidejte máslo a cukr a vymíchejte dohladka.
  3. Přidejte jogurt a vejce a hněťte, dokud nezískáte hladké těsto.
  4. Těsto nechte odpočinout a připravte si mezitím náplň.

Příprava náplně

Ovocová náplň dodává tomuto koláči svěžest a sladkost. Pro přípravu náplně si připravte své oblíbené ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky. Poté postupujte následovně:

  1. Umístěte ovoce do hrnce a přidejte trochu cukru podle chuti.
  2. Vařte na mírném ohni, dokud ovoce nezměkne a neuvolní šťávu.
  3. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Příprava drobenky

Koláčová drobenka dodává koláči křupavou texturu a příjemnou sladkost. Pro přípravu drobenky budete potřebovat:

  • 100 g mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru

Smíchejte všechny suroviny dohromady a vytvořte hrubou drobenku.

Sestavení koláče

Nyní přichází na řadu sestavení koláče. Postupujte podle těchto kroků:

  1. Rozválejte těsto na plech a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy.
  2. Rozetřete připravenou ovocovou náplň na těsto.
  3. Po celé ploše koláče rovnoměrně rozsypte drobenku.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, nebo dokud není drobenka zlatavě hnědá.

Jakmile je koláč pečený a chutný, můžete ho podávat teplý nebo studený, doplněný o špetku čerstvého ovocí či šlehačky. Tento jogurtový koláč s ovocem a drobenkou je skvělou volbou pro všechny milovníky sladkých dobrot, kteří hledají jednoduchý a lahodný recept na dezert.

Variace a doporučení

Existuje mnoho způsobů, jak upravit tento recept dle svých preferencí a chutí. Zde jsou některé nápady na variace a doporučení:

  • Přidejte do náplně trochu skořice nebo vanilkového extraktu pro další vrstvu chuti.
  • Zkuste místo klasického jogurtu použít řecký jogurt pro hutnější konzistenci těsta.
  • Experimentujte s různými druhy ovoce – kombinace jahod a malin je obzvláště osvěžující, zatímco přidání kiwi může dodat koláči exotickou nótu.
  • Pro větší křupavost drobenky přidejte do směsi na drobenku jemně nasekané ořechy nebo mandle.

Časté dotazy

Zde jsou odpovědi na některé z nejčastějších dotazů týkajících se receptu na jogurtový koláč s ovocem a drobenkou:

Dotaz Odpověď
Mohu použít jiný typ ovoce? Ano, recept je velmi flexibilní, můžete použít jakékoliv ovoce dle vaší preference.
Mohu použít nízkotučný jogurt? Ano, nízkotučný jogurt může být vhodnou alternativou, ale může ovlivnit konzistenci těsta.
Jak dlouho vydrží koláč čerstvý? Koláč lze skladovat v uzavřené nádobě v lednici až několik dní.

Viz také:

Photo of author

Juliana

Napsat komentář